- hirdetés -

A város több oktatási intézményében is megemlékeztek a kommunista diktatúrák áldozatairól február 25-én. A városvezetés a Táncsics gimnáziumban tartott rendhagyó történelem órán vett részt.

A program keretében Erostyák Zoltán történész adott áttekintést a kommunizmusnak, mint ideológiának a létrejöttéről, jellemzőiről, módszereiről, eredményeiről. Mint elhangzott, a kommunista rendszer áldozatainak száma a világban 100 milliós nagyságrendű, és nem beszélhetünk csak múlt időről, hiszen ma is igen kemény rezsimek működnek még. A magyarországi és orosházi vonatkozásokról is adatok hangzottak el az előadásban.

Megtudtuk, az 1950-es években Orosházán is lezajlott a parasztság megtörése, az erőszakos kollektivizálás, itt is többeket letartóztattak, elhurcoltak.
– Egy-egy néprajzi gyűjtés már van arról, hogy a kötelező beszolgáltatások („padlássöprés”) ellen hogyan igyekeztek védekezni. A térségnek volt egy sajátos ellenállási mozgalma, az ún. Fehér Gárda, amely a Rákosi rendszerben igyekezett mérsékelni a rendszer hatásait, nem sok sikerrel – fogalmazott Erostyák Zoltán.

Erostyák Zoltán történész beszélt a diákoknak a kommunizmusról (Fotó: Rajki Judit)
Erostyák Zoltán történész beszélt a diákoknak a kommunizmusról (Fotó: Rajki Judit)

Az összegzésben az előadó megfogalmazta: a téma a mai családok mindenikét érinti, hiszen annyira közeli még a korszak, amelyet érint, hogy a jelen lévők közeli felmenői is mesélni tudnak emlékeikről. Erostyák Zoltán úgy fogalmazott: az emléknapok szerepe éppen az, hogy a történelem megismerésével tanuljunk a múlt hibáiból, hogy ne ismétlődjenek meg a borzalmak.

Mint ismert, az emléknapot 16 éve tartják, és azért február 25-én, mert 1947-ben ezen a napon az akkori Független Kisgazdapárt főtitkárát, Kovács Bélát jogellenesen letartóztatták és a Szovjetunióba hurcolták.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.