- hirdetés -

Újszülöttkori megbetegedések, mentális problémák, viselkedészavarok, táplálkozási hiányosságok. Néhány arról a toplistáról, amelyen a K&H Gyógyvarázs a statisztikai hivatal elmúlt évi jelentése alapján összegyűjtötte a leggyakoribb gyermekbetegségeket.

Huszonhét gyermek: ott jártunkkor ennyien feküdtek az orosházi kórház gyermekosztályán. Mint azt dr. Varga Sándor osztályvezető főorvos elmondta, zömük légzőszervi megbetegedés miatt került be, amely szintén szerepel a listán. 2015-ben a gyerekek 4 százaléknál diagnosztizáltak valamilyen krónikus tüdőproblémát, de hasonló arányban jelent meg a diabetes és a neurológiai betegségek is. Ennél többen küzdenek valamilyen mozgásszervi, bőr- vagy fertőző betegséggel, az egyik leggyakoribb pedig a táplálkozási hiánybetegség.

Magyarországon évente közel 200 ezer gyermek kerül kórházba. Az esetek nagy része a KSH jelentése szerint megelőzhető lenne jó táplálkozási szokások és életvitel kialakításával.
– A gyermek egészséges fejlődéséhez szükséges rengeteg mozgás, friss levegő, torna, kiegyensúlyozott, vitamindús étrend – hangsúlyozza dr. Varga Sándor.

Az új inkubátor várhatóan már szeptemberben megérkezik az osztályra (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Varga főorvos vizsgálat közben. Első helyen állnak az újszülöttkori rendellenességek (Archív fotó: Kecskeméti Krisztina)

Nem véletlenül, hiszen a megbetegedések tizedéért a mennyiségileg és minőségileg sem megfelelő táplálkozás tehető felelőssé. Az egyik legjellemzőbb a vashiányos vérszegénység, de az 5 év alatti gyermekek esetében a kórosan alacsony testsúly is előfordul. És ennek ellenkezője, a kórosan magas szintén gyakori.
– Körülnézünk gyerekközösségekben, mostanában nagyon sok a kövér gyermek. A zsíros ételek, a mozgáshiány, az édességek, a kenyér túlzott fogyasztása vezet ide – hívja fel a figyelmet a főorvos.

A mentális és viselkedési zavarok – így a depresszió vagy a szorongás – a 15 év alatti korosztály több mint egy tizedét érintik. A tanulmány szerint ezen problémák jó részéért a szülők tehetők felelőssé, az alkohol és droghasználat, az erőszakos viselkedés ugyanis mind a kiváltó okok között szerepel. Ahogyan például a higiénia hiánya, aminek következtében egyre sűrűbben fordul elő az utóbbi években a rüh.

Az elemzés összefoglaló megállapítása, hogy a szülői odafigyelés óriási jelentőségű a gyermekbetegségek megelőzése kapcsán. Az egészségtelen és rendszertelen étrendtől a passzív dohányzáson át a mozgásszegény életmódig számos tényező van negatív hatással a gyerekek egészségére, felelős gondolkozással azonban ezek többsége kivédhető.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.