- hirdetés -

A X. Hagyományok, Ízek Verseny keretében keresik Orosháza legjobb pálinkáját, füstölt kolbászát és szalámiját, valamint várják a nevezéseket a kolbászgyúró megmérettetésre is. A pálinkaverseny zsűrije csütörtökön választotta ki a nyertes párlatot.

Mint korábban, idén is megválasztják a X. Orosházi Hagyományok-Ízek Verseny keretében a legjobb pálinkákat, a zsűri csütörtökön gyűlt össze a gazdaköri irodában, hogy az egész napos véleményezés után kiderüljön, ki főzi a legfinomabb pálinkát. Összesen 204 különböző párlat “mérkőzött meg” az első helyért.

Íz, karakter, illat, harmónia

– Nemcsak Magyarországról, de a Vajdaságból, Erdélyből és Felvidékről is érkeztek nevezések. A 204 pálinka közül, melyet ma zsűrizünk, 104 készült Orosházán és környékén. A versenybizottság 12 szakemberből áll, 4 zsűrit alkotva 3 fős csapatokban – fogalmazott Benkő Lajos, a versenybizottság vezetője.

A pálinkákat a Magyarországon elfogadott pontozási rendszer szerint díjazzák. Minden benevezett pálinkamintát számmal láttak el, hogy elkerüljék, hogy valaki előnyben részesítse azt az italt, melynek már ismeri a főzőjét. A zsűrizés menetéről Borsodi László zsűritagot, a TOBO Kisüsti Kft. vezetőjét kérdeztük.
– Az ízt, a karaktert, az illatot és a harmóniát külön pontozzuk. A pontrendszer segítségével alkotunk egy teljes összképet, mely meghatározza a döntést. A legfontosabb, hogy szakmailag is korrekt legyen a pontozás, de figyelembe vesszük az egyéni ízléseket is – tájékoztatott.

A pálinkákat a Magyarországon elfogadott pontozási rendszer szerint díjazták (Fotó: Rajki Judit)
A pálinkákat a Magyarországon elfogadott pontozási rendszer szerint díjazták (Fotó: Rajki Judit)

A zsűrit neves pálinkafőzők alkotják, akik nemcsak Orosházáról és környékéről érkeztek, hanem a Vajdaságból és Erdélyből is. Köztük Béli Gézát, a Pálinka Nemzeti Tanács tagját, a Magyar Pálinka Lovagrend Főpohárnokát, szakmai igazgatóját a jelenlegi mezőnyről, saját ízléséről, és a jó pálinka titkáról kérdeztük.

Bárkit meg lehet velük hódítani, ha jól el vannak készítve

–  A magyar pálinka a világ legjobb gyümölcs párlatának számít. A jelenleg zsűrizett italok méltóan megállják a helyüket a pálinkák közt. Érdekes, hogy minden tájegységnek megvan a maga jellegzetes gyümölcse. Erdélyben leginkább horgas magvú szilvából főznek pálinkát, a Vajdaságban jellemzően szőlőből muskotályos törköly és muskotályos szőlő párlatot  készítenek, északon kiváló körte és almapálinka készül. Azt gondolom, megismerhető, hogy melyik tájon készítették az adott italt, hiszen lehet, hogy a gyümölcsfajták azonosak, de más karakterű lesz a végeredmény – emelte ki. Hozzátette: a kecskeméti kajszibarack például olyan, mintha lekvárt ennénk, az északi viszont inkább citrusosabb, üdébb és illatosabb jellegű.

– Minden pálinkát szeretek, de ha választanom kellene, akkor inkább a muskotályos szőlőkre és a törkölyökre voksolnék.

Vannak nagyon populáris pálinkák is, melyeket valahol “csajozós pálinkáknak” is hívnak. Ezek alatt a málnát, a birsalmát és az irsai szőlőt értem. Bárkit meg lehet velük hódítani, ha jól el vannak készítve – fogalmazott Béli Géza.

A nyertesek nevét még nem árulják el, hiszen azt majd február 27-én, a X. Orosházi Hagyományok- Ízek Verseny keretében fogják kihirdetni a Petőfi Művelődési Központ Szokolay Sándor termében, délelőtt. Február 24-én, a füstölt kolbászokat bírálják, szintén a gazdaköri irodában.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.