- hirdetés -

A síküveggyár tavaly a speciális bevonatos üvegtermékeinek és a kedvező piaci helyzetnek köszönhetően eredményesen működött. A tervek idén sem kisebbek: tisztítják a profilt és több mint 1 milliárd forintot költenek környezetvédelmi technológiára.

A legnagyobb adózóknak tartott januári TOP 10 ebéden a város egyik legnagyobb gyárának igazgatóját is megkérdeztük a 2015-ös eredményekről és az idei tervekről. A Guardian Orosháza Kft ügyvezetője, Finta Ferenc elmondta, 2015-ben 73 millió eurós, azaz 22,7 milliárd forintos forgalmat bonyolítottak le.

– Az évet 9,6 millió eurós (közel 3 milliárd forint) működési eredménnyel zártuk, ami nagyjából fél millió euróval meghaladja a 2014-es év eredményét. Ebben az eredményben a saját erőfeszítések mellett szerepet játszott az is, hogy a gáz ára jelentősen csökkent, így a működési költségeink is csökkentek. Emellett az Európában egyedül általunk gyártott tükröződésmentes üveg értékesítése is beindult, ami komoly eredményt hozott – fogalmazott.

Az üveggyártásban fontos a folyamatosság. A piaci igények egyre magasabb szintű kielégítése és a fejlődés viszont most azt kívánja meg, hogy a cég által gyártott alapüveg fényáteresztő képességét növeljék. Ez részben más, vagy máshonnan való alapanyagok beszerzését és a technológiai paraméterek változtatását is igényli.
– Az idei évre a termékstruktúra letisztítását célozzuk meg, néhány kevésbé keresett terméket kivezetünk a piacról. Ez azt is jelenti, hogy kevesebb átállás lesz a nagy értékű berendezéseinken, így növekszik a hatékonyság. Emellett elkezdtük az átállást a már említett úgynevezett extra clear, azaz a nagyobb tisztaságú, nagyobb fényáteresztő képességű üveg gyártására. Néhány hét múlva már csak úgynevezett extra clear üveget fogunk gyártani – mondta Finta Ferenc.

A Guardian üveggyára a város egyik legnagyobb adózója (Archív fotó: Rosta Tibor)
A Guardian üveggyára új termékekkel készül piacra lépni (Archív fotó: Rosta Tibor)

Jó hír az orosháziaknak, hogy a Guardian 2016 elején nagyon jelentős környezetvédelmi beruházást valósít meg.
– Olyan berendezést helyezünk üzembe, ami a nitrogén-oxid kibocsátásunkat fogja harmadára csökkenteni. Ez a beruházás 3,5 millió euró, tehát kb. 1,1 milliárd forint lesz, amivel megfelelünk a legújabb környezetvédelmi előírásoknak. Ez számunkra is fontos, hiszen a Guardian nem csak a termékeivel akarja a természetet segíteni és kímélni, hanem magával a működéssel is. Ebbe az irányba teszünk most egy újabb, jelentős lépést – hangsúlyozta a gyárigazgató.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.