- hirdetés -

Az idei évtől az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) irányításával több mint száz településen 121 védőnő kezdi meg a népegészségügyi célú méhnyakrákszűrést. Városunkban két védőnő vállalta, hogy részt vesz a programban.

A programba bekapcsolódók száma folyamatosan bővül, így egyre több kistelepülésen válik helyben elérhetővé a szolgáltatás.

– Tavaly egy projekt keretében Békés megye 32 településén szűrtek a védőnők. Ez azonban októberben befejeződött. Az idei évtől induló szűrés már Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) finanszírozású, ennek keretében az eddigi előkészítések alapján a megye 6 településén végeznek elsőként majd a védőnők is szűrést, ám ahhoz, hogy ezt tehessék, szerződést kell kötniük az OEP-pel – tájékoztatott Kotroczóné Antal Teréz megyei vezető védőnő.

Hozzátette: ehhez a védőnőknek biztosítaniuk kell a kenetlevételhez szükséges minimum tárgyi feltételeket és működési engedély módosításra van szükség. Ez egyelőre Sarkadon történt meg, itt tovább szűrhetnek, a megye többi településén folyamatban van, így Orosházán is. Amint ezek teljesültek, elkezdik a meghívók postázását azoknak a hölgyeknek, akik legalább 3 éve nem vettek részt ilyen irányú szűrővizsgálaton. Városunkban két védőnő vállalta, hogy részt vesz a programban.

– A védőnők sokat tehetnek annak érdekében, hogy a nők nagyobb arányban vegyenek részt szűrésen, hiszen ők közelebb állnak a családokhoz, hatékonyabban tudják rávenni nőket, hogy elmenjenek a szűrésre – hangsúlyozta Kotroczóné.

A Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály tájékoztatása szerint februárban tízezer 25 és 65 év közötti nő kap névre szóló meghívólevelet méhnyakrákszűrésre. Kiemelték, a vizsgálat nem jár fájdalommal, egyszerűen elvégezhető, és a jogosultaknak ingyenes.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.