- hirdetés -

A KSH 2015-re vonatkozó, 11 hónapot összegző adatai szerint 17 százalékkal több házasságot kötöttek hazánkban, mint az előző év azonos időszakában. Utánajártunk, milyen a házasulandó kedv városunkban.

Az előző évekhez képest nőtt a házasságkötések száma Orosházán is. Tavaly 149-en mondták ki a boldogító igent, míg 2014-ben 137-en – tudtuk meg Kovács György igazgatási irodavezetőtől.

A házasságok több mint fele júliusban, augusztusban köttetnek – ezek a „legnépszerűbb” hónapok. Nagy családi ünnep egy házasságkötés, amikor nem csupán a közvetlen családtagok ünnepelnek, hanem a távolabb élő barátok, rokonok is. Orosházán továbbra is népszerűek a nagyobb – 150-200 fős – lakodalmak.

– Még mindig a fiatal korosztály köt a legnagyobb számban házasságot. Egyre jellemzőbb azonban, hogy olyan párok kötik össze életüket, akik már több éve együtt élnek, és már gyermekük is született. Van lehetőség arra is, hogy a hosszabb ideje fennálló, 40-50-60 éve történt házasságkötéseket ünnepélyes keretek között az anyakönyvvezető előtt újból megerősítsék. Ezzel csak csekély számban élnek az orosháziak – emelt ki Kovács György.

Megtudtuk, még mindig a tradicionális házasságkötések a népszerűek, esetenként előfordul egy-két egyedi kérés is, amiknek természetesen az anyakönyvvezetők igyekszenek eleget tenni, addig, ameddig azok a jogszabályokkal, egyéb fontos előírásokkal összeegyeztethetőek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.