- hirdetés -

Prága, Pozsony és Varsó. Többek között ezekben a városokban mutatták már be az Edith és Marlene című nagy sikerű zenés darabot, mely a két ikonikus színész-, és énekesnő életébe nyújt bepillantást. A legendás 20. századi barátság életképeit idéző előadásnak február 8-án 19 órától a Petőfi Művelődési Központ ad otthont.

Tapsvihar, mosoly és könny. Az eddigi sajtómegjelenések beszámolói szerint leginkább ezeket a hatásokat éri el a színdarab, melyet már több mint 25 évvel ezelőtt írt Pataki Éva a darab Kossuth-díjas rendezőjének, Mészáros Mártának a bíztatására. Az előadás ősbemutatóján a címszereplőket Kútvölgyi Erzsébet és Hernádi Judit alakította, ám 2013 decembere óta a német Marlene Dietrich alakját Nagy-Kálózy Eszter, míg a francia Edith Piaf-ot Botos Éva idézi meg. Korábbi nyilatkozataikban mindkét színésznő kiemelte a darabban felcsendülő időtálló dallamok kulcsszerepét.

A zenés előadás sokak arcára felváltva csal mosolyt, s könnyeket (Fotó:
A zenés előadás sokak arcára felváltva csal mosolyt, s könnyeket (Fotó: Kállai-Tóth Anett)

– A dalok tökéletes dramaturgiai pillanatokban, a történetet kiteljesítve, értelmezve hangzanak fel, melytől erős jelenetek jönnek létre  – emelte ki Nagy-Kálózy Eszter, míg Botos Éva úgy fogalmazott: –“örök energiákat sugároznak, sosem lesznek idejétmúltak, elvarázsolnak, akárhol és akármikor hallgatjuk őket.” A humoros, ám elgondolkodtató előadás során színpadra lép még például Fodor Annamária és Marton Róbert is.

A zenés darab a nőiesség mellett a társadalmi különbségek témáját is érinti, hiszen az utcalányok között felnőtt Edithet a tanulatlanság és a szabad gondolkodás jellemzi, míg az arisztokratikus katonacsaládból származó Marlene Dietrich-et a műveltség és a precízitás.

A szerethető karakterek korhű mivoltának megidézésében nagy szerepet játszanak a rendező, Mészáros Márta instrukciói, akinek voltak olyan kapcsolatai, akik annak idején közelebbről is ismerhették a színésznőket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.