- hirdetés -

Szigorúbb ellenőrzésre számíthatnak februártól a közterületen szabálytalankodók. A felügyelet munkatársai továbbra is elsősorban a szóbeli és írásbeli figyelmeztetést alkalmazzák majd, néhány kirívó és gyakori szabálysértésért azonban helyszíni bírság jár a jövőben. A cél ezzel az, hogy szebb, tisztább és élhetőbb várossá váljon Orosháza.

Sár és kitaposott fű. Így néz ki a Thék Endre utca templom melletti parkolójának zöld területe. Ide a magasított szegélyt is figyelmen kívül hagyva előszeretettel állnak be az autósok – mutatja Kovács Ferenc közterület-felügyelő. Ezzel, mint mondja, nem csak a zöldterületet rongálják, hanem a KRESZ-t is megsértik.

Kicsit beljebb hasonló a helyzet, ott is jó néhányan használják parkolónak a járdák és az úttest közötti füves sávot. Egy autós éppen a megérkezésünkkor hajtott fel és parkolt le egy eredetileg füves, de most inkább csak sáros placcra. Pechére, mert Gyuga Zsolt közterület-felügyelő azonnal lefülelte. Az adatok rögzítése után tájékoztatta a sofőrt, hogy parkrongálást követett el, amiért akár meg is bírságolhatná, de ha elismeri a szabálysértés tényét és elhagyja a helyszínt, csak szóbeli figyelmeztetést kap.

Együttműködésben nem volt hiány, így a szabálytalanul parkoló megúszta egy cédulával. Most még. A jövőben azonban a sorozatos szabályszegők bírságra számíthatnak, legkevesebb 5 ezer forintra, de akár 50 ezer forintot is kiszabhatnak a közterület-felügyelők.

A közterület-felügyelők elsőre csak figyelmeztetnek, de a visszaeső szabályszegőket büntetni fogják a jövőben (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
A közterület-felügyelők elsőre csak figyelmeztetnek, de a visszaeső szabályszegőket büntetni fogják a jövőben
(Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A város néhány pontjára fokozottan is odafigyelnek majd. – Ilyen a kórház és környéke, a Könd utca, a László Elek lakótelep – sorolja Gyuga Zsolt.

A füvön parkolás mellett a többi között a fák törzsére elhelyezett hirdetmények, utcára engedély nélkül kitett reklámhordozók, a szemetelés, a kutyapiszok széthagyása vagy éppen a cigarettacsikkek szétszórása is szabálysértésnek számít. Utóbbiaknál Kovács Péter közterület-felügyelő szerint a tettenérés a legfontosabb és akit nem először kapnak szabálysértésen, készülhet a bírságra.

A felügyelet évek óta főként a figyelmeztetés eszközével élt és próbálta rávenni a lakosokat a jogkövető magatartásra, ami sok esetben hatástalan maradt, ezért a szigorítás.
– Az önkormányzat nagyon sok pénzt költ a városi közterületek, ezen belül a zöldfelületek karbantartására, a költségvetés jelentős része megy ezekre a célokra.

Természetes, hogy ezt az emberek élvezni, élni szeretnék és nem értenek egyet azokkal, akik ezt tönkreteszik, rongálják

– mondja Kovács György igazgatási irodavezető.

Az önkormányzat abban bízik, hogy a szigorúbb intézkedés lehetősége is elegendő lesz a szabálysértések visszaszorításához, és továbbra is csak a legsúlyosabb esetekben kell a bírságolást alkalmazni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.