- hirdetés -

Főként idősekhez csöngetnek be a csalók, akik szén-monoxid-mérőket kínálnak eladásra. Szerdán egy orosházi idős nőtől csaltak ki 45 ezer forintot.

Szerdán egyre többen osztották meg azt a bejegyzést, mely szerint csalók járják a várost, és szén-monoxid-mérőket árulnak. Azt állítják, hogy kötelező felszerelni, más esetben pedig előleget kérnek. Megkérdeztük a rendőrséget: történt már bejelentés?

Megtudtuk, az Orosházi Rendőrkapitányságra január 26-án egy idős nő tett bejelentést arról, hogy 45 ezer forintért vásárolt egy szén-monoxid-jelzőt egy férfitól, aki becsengetett hozzá. A néni a vásárlást követően felhívta a lányát és a gázszerelőjét, akik elmondták neki, hogy nincs is szüksége ilyen eszközre. Az idős nő a rendőröknek arról számolt be, hogy az idegen azt mondta neki: már többször járt nála, nagyon örül, hogy otthon találja, egy fontos és szükséges eszközt hozott neki.

A rendőrök többeket meghallgattak, akikhez szintén becsengetett a megnyerő modorú, gyors döntést sürgető férfi. Ők pénzt nem adtak az előzetes egyeztetés nélkül érkező ismeretlennek. Volt, aki beengedte, megengedte, hogy megnézze a házában működő kazánt és konvektort, de nem vette meg a felajánlott eszközt. Egy másik nő elmondta, hogy neki gyanús volt az egész helyzet, ezért be sem engedte a hozzá becsengető férfit. A bejelentést követően a járőrök igazoltattak két férfit, akik Orosházán szén-monoxid-jelzőket árusítottak. Az általuk elmondottakat, megadott adatokat a rendőrök ellenőrzik.

A rendőrség azt tanácsolja, hogy váratlanul érkező idegent senki ne engedjen be házába, lakásába. Jó, ha a fiatalabb családtagok rendszeresen emlékeztetik idős hozzátartozóikat arra, mi történhet, ha ilyen helyzetben kaput vagy ajtót nyitnak.

A kedvezőnek tűnő ajánlatokat ne fogadják el azonnal még akkor sem, ha a házaló arra hivatkozik, hogy vissza nem térő lehetőségről van szó. Először is döntsék el, hogy az adott termékre szükségük van-e, illetve a felajánlott szolgáltatást igénybe szeretnék-e venni. Amennyiben igen, tájékozódjanak a feltételekről.

Ne kössenek szerződést addig, amíg nem jártak annak utána, hogy milyen minőségű a felajánlott termék, szaküzletben mennyibe kerül, illetve más vállalkozások mennyiért, milyen feltételekkel végzik el az adott munkát, nyújtják a szolgáltatás. Egyeztessenek családtagjaikkal, megbízható szomszédjaikkal, ismerőseikkel. Ha mégis vásárolnak valamint, előre egyeztetett időpontra hívják vissza a kereskedőt, üzletkötőt. Jó, ha nem egyedül várják. Nagyon fontos az is, hogy ne az idegen jelenlétében vegyék elő az összes megtakarított pénzüket.

Aki olyat tapasztal, hogy ismeretlenek egy társasházban, utcában sok helyre becsengetnek, előzetes egyeztetés nélkül érkeznek, tegyenek bejelentést a rendőrségen. Ha tudják, figyeljék meg, hogy a házalók milyen ruhát viselnek, hogyan néznek ki, merre indultak, esetleg milyen rendszámú autóval közlekedtek. Akit megkárosítanak, azonnal tárcsázza a 112-es segélyhívószámot.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.