- hirdetés -

A tervek szerint az önkormányzat újhagymát és retket is termeszt a diákélelmezésnek a PILOT program keretében. Ez lesz az ún. harmadik láb, amit vállalnak a programban. A sertéstenyésztés mellett így erősítik a már meglévő zöldségtermesztést Orosházán.

Hamarosan érkezik a fólia, a sátor vázát már megvásárolták. Bónumban két fóliát állítanak fel, ahol a diákélelmezés számára termeszt zöldséget az önkormányzat.

A Pilot elnevezésű kísérleti programban márciustól már többnyire önerőből gazdálkodnak, az eddig megtermelt javak eladásából vásárolták már a most hízó sertésállományt és a tápot is. Bónumban 110-et hizlalnak jelenleg, 2 brigádban 22 embernek ad munkát a feladat.

Az éves mérleget megvonva Fejes Róbertné alpolgármester, a társult településekből álló konzorcium elnöke elégedetten nyilatkozott.
– A zöldségtermesztésben a sárgadinnye első köre kiválóan sikerült, jól tudtuk értékesíteni, csakúgy, mint az ősszel termesztett karalábét. A tíz régi fóliában, a Mogyoró utcán idén is sárgadinnye palánta kerül először a földbe. Novemberben leadtuk az első körös sertéseket, a mostaniakat legkésőbb március elején tervezzük leadni, ezek árából tudjuk a következőket megvenni. Lassan megvalósul a program célja, a teljes önellátó gazdálkodás, hiszen a béreken és a járulékokon kívül mindent a bevételeinkből vásárolunk, és teljesen önállóvá válunk – fogalmazott a konzorcium elnöke.

A malacok új állománya már megérkezett Bönumba (Fotó: Takács Csaba)
A malacok új állománya már megérkezett Bónumba (Fotó: Takács Csaba)

A pályázat keretében a kötelezően elindított sertéstenyésztés és zöldségtermesztés mellett egy harmadik elemet is el kell indítani. Ennek keretében indulhat a zöldségtermesztés Bónumban is, ahol egyelőre újhagymát és retket terveznek termeszteni. A későbbiekben más zöldség is szóba jöhet, amire igényt tart a konyha a megnövekedett igények kielégítésére.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.