- hirdetés -

Az Országos Erdészeti Egyesület éves szavazásán az egyik legsokoldalúbban felhasználható fafajunk, a hajdanán szent faként is tisztelt mezei szil győzedelmeskedett, és lett a 2016-os év fafaja.

Az év fája kezdeményezés célja a figyelemfelkeltés és a megóvás, olyan fafajok előtérbe helyezése, melyeknek komoly erdészeti jelentőségük van, ám a figyelem mégis elterelődött róluk – olvasható az egyesület közleményében.

Az Országos Erdészeti Egyesület 20 éve indította útjára Az év fája mozgalmat, amelyet 2013 óta online szavazás keretében bonyolít le. Mindez jó alkalom arra, hogy a három „döntős” fafajról, majd később a győztesről az adott esztendőben ismeretterjesztő és tudományos cikkek, népszerűsítő kiadványok jelenhessenek meg, és kicsit közelebb hozzák a szakemberekhez és a laikusokhoz is a kevésbé ismert fafajokat.

Emiatt elengedhetetlennek tartják az erdészeti szakmán kívüli szervezetek bevonását is: Az év fája – Az év madarához hasonlatosan – állandó elem lett általános és középiskolai tanulmányi versenyeken, erdei iskolák oktatásában, természetvédelmi témájú rendezvényeken és vetélkedőkön.

A mezei szil megőrzése és ápolása fontos erdészeti feladat (Fotó: TERRA Alapítvány)
A mezei szil megőrzése és ápolása fontos erdészeti feladat (Fotó: TERRA Alapítvány)

A Pilisi Parkerdő Zrt. közleménye szerint a fafajból egész állomány található a Gödöllői Erdészeti Arborétumban. A mezei szil Európa nagy részén őshonos fafaj, magas hőigénye miatt elsősorban a sík- és dombvidékeket kedveli, emiatt középhegységekben csak az alacsonyabb régiókban található meg. Jellemző élőhelye a keményfás ligeterdő, ahol a kocsányos tölggyel, a magyar kőrissel és a vénic-szillel alkot állományokat. Magassága akár a 30 métert is elérheti.

Rendkívül kemény, rugalmas, nehezen hasadó és szívós fáról van szó, amely tulajdonságai miatt hajóácsolásra, víz alatti építkezésre és – a tölgyfával vetekedve – épületfának is kiváló. Kocsigyártók, asztalosok, tímárok és csőkészítők is szívesen dolgoztak vele, s belőle, de népi gyógyászatra is alkalmazták, míg lombja kérődző állatoknak szolgált takarmányul.

A közlemény szerint a 2016-os év fájának választott mezei szil a magyar táj eltűnőfélben lévő, egykor igen megbecsült eleme, megőrzése és ápolása fontos erdészeti feladat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.