- hirdetés -

Sokan adtak vért 2015-ben Orosházán és a kistérségben. A szervezett véradásokon 3475-en jelentek meg, közülük 234 volt új véradó.

– Igazán büszkék vagyunk, hisz a véradóaktivitás évek óta kiváló az orosházi kistérségben – tájékoztatott Tóth Zoltánné, a Magyar Vöröskereszt megyei igazgatója. Hozzátette, a mintegy 3500 véradó közül tavaly 234-en nyújtották először karjukat, a többségük azóta is rendszeres véradó, és örömteli, hogy köztük sok a fiatal. A véradók átlagéletkora egyébként 50 év vagy a feletti.

– Megragadunk minden olyan alkalmat, ahol szeretnénk a fiatalokkal is megismertetni a segítségnyújtás e formáját, ennek érdekében évi két alkalommal bázisiskolánkban, a Táncsics gimnáziumban az ifjúsági vöröskeresztesek előadásokat tartanak a véradás fontosságáról kortársaiknak. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ezek elérik céljukat, hisz a gimnazisták közül többen az egyetemen, főiskolán rendszeres véradókká válnak – emelte ki Tóthné. Az egykori „Mezgébe” járó 18 év feletti fiatalok közül is sokan adtak vért, általában inspirálóan hat rájuk, ha tanáruk is rendszeres véradó.

Orosházán aktívak a véradók, ettől függetlenül mindenkit arra buzdítanak: segítsenek (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Orosházán aktívak a véradók, ettől függetlenül mindenkit arra buzdítanak: segítsenek (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A véradók önzetlen segítségét igyekeznek mindig valamilyen módon meghálálni. A Véradó Állomástól 500 forintos étkezési utalványt, édességet és ásványvizet kapnak – ezek kötelező juttatások.

– Igyekszünk támogatókat felkutatni, hogy kedveskedni tudjunk véradóinknak némi aprósággal. Így például a szilveszteri véradáson pezsgőt és rétest kaptak, rendszeresen gyopárosi fürdőjegyet is adunk, illetve a Budapest Bank orosházi fiókjának 100 ezer forintos adományából véradóinknak 1000 forintos pizzautalványt nyújtottunk át – emelte ki Tóthné. De a sor itt nem ér véget. A Linamarnál évente kétszer ebéddel vendégelik meg a véradókat, az önkormányzat jóvoltából pedig ünnepséget tartanak, ahol elismerik a többszörös véradókat.

– Lehetőségeinkhez mérten mindig igyekszünk megköszönni a segítségnyújtást, de ez attól is függ, kapunk adományt vagy sem, illetve mennyit. Sajnos előfordul, hogy nem jut minden véradónak.

Ha valaki szeretné támogatni a véradásokat, nagyon szívesen vesszük, noha a véradóink nem azért segítenek, hogy kapjanak valamit, de a figyelmesség azért jólesne nekik – emelte ki a megyei vezető.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.