- hirdetés -

Összesen 29 orosházi fiatal részesül ebben az évben ösztöndíjban, amelyet az önkormányzat a „Bursa Hungarica” rendszer keretében biztosít.

Hátrányos helyzetű és szociálisan rászoruló fiatalok pályázhattak, a nyertesek 10 hónapon keresztül, havi 5 ezer forintot kapnak tanulmányaik támogatására. A nyertesek többsége egyetemi/főiskolai tanulmányokat folytat, és egyetlen középiskolás korú volt, ő – amennyiben érettségi után továbbtanul – három évig kapja a támogatást.

Az önkormányzattól megtudtuk, a kérelmezők nagyon sokféle területen tanulnak, többen mérnöknek, óvodapedagógusnak, egészségügyi vagy mezőgazdasági területen folytatnak tanulmányokat, szerte az országban. Az ösztöndíjra tanulmányi eredménytől függetlenül pályázhattak a jelentkezők.

A november eleji beérkezési határidőre további 13 pályázó regisztrált az elektronikus felületen, de papír alapon nem adta be kérelmét, ez formai elutasítással járt.

A Bursa Hungarica többszintű támogatási rendszere pénzügyi fedezetéül három forrás szolgál: a települési önkormányzati, a megyei önkormányzati, valamint – az Emberi Erőforrások Minisztériuma finanszírozásával – a felsőoktatási intézményi költségvetésben megjelenő elkülönített forrás. A támogatáskezelő adatai alapján az egész országban évente több mint 27 000 pályázó részesül támogatásban, ez éves szinten 2 milliárd forint ösztöndíjként történő folyósítását jelenti.

Az említett 5 ezer forint az orosházi önkormányzati rész, március 11-ig derül ki a megyei önkormányzati rész mértéke.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.