- hirdetés -

Január végéig rohamra számítanak a kormányablakban az új személyi igazolvány igénylése miatt. Orosházán az első két munkanapon több mint százan igényelték az új okmányt.

Megtelt az ügyféltér január 4-én, hétfőn az Orosházi Járási Hivatalban is, és azóta is sokan megfordulnak a hivatalban, hogy megcsináltassák az új személyi igazolványt. Január 1-jén lépett hatályba a közigazgatási bürokrácia csökkentéséről elfogadott törvénycsomag.

A módosítással bevezetett új személyi igazolvány egy sor, most még különálló okmány funkcióját is átveszi.  Az okmány vizuálisan tartalmazza a jelenlegi személyazonosító igazolvány adattartalmát, ugyanakkor olyan beépített, magas biztonságú chippel is rendelkezik, amely elkülönülten tárolja a személyazonosító adatokat, az állampolgárok döntésétől függően az ujjlenyomatukat, az elektronikus aláírás létrehozásához szükséges adataikat, illetve a társadalombiztosítási és adóazonosító jelüket is.

Az új személyi igazolvány ingyenes (Fotó: Rajki Judit)
Az új személyi igazolvány ingyenes (Fotó: Rajki Judit)

– Az igazolvány igényléséhez személyesen kell megjelenni a kormányablakban személyazonosság igazolása, fényképfelvételezés és aláírás céljából, illetve, ha az ügyfél igényli, ekkor történik az ujjlenyomat rögzítése is – tájékoztatott Lustyikné Papp Anikó, az Orosházi Járási Hivatal vezetője.

Az új igazolvány az elektronikus személyazonosításon túl elektronikus aláírásra is használható, erről is nyilatkoznia kell az ügyfélnek, igényli vagy sem. A kérelmező zárt borítékban kapja meg az okmányhoz tartozó jogosultsági kódokat.

Az új személyi igazolványban lévő chipek miatt lerövidült az okmány érvényességi ideje, az eddigi 10 év helyett 6 évente kell majd megújítani. A 18 év alattiaknak pedig ezentúl háromévente kell új igazolványt igényelniük. Ugyanakkor a 65 évesek – meghatározott feltételek esetén – határidő nélküli igazolványt is kaphatnak.

– Az új okmány igénylése miatt az ügyfélforgalom jelentősen megnövekedett a napokban. Hétfőn és kedden már meghaladta a benyújtott kérelmek száma a százat. Az ügyfelek többsége igényt tart az ujjlenyomat rögzítésére is, ugyanakkor az elektronikus aláírás funkciót a megjelent ügyfelek közel fele kérte – emelte ki Lustyikné Papp Anikó. Az új személyi igazolvány ingyenes.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.