- hirdetés -

Milyen előrelépést jelent a kórháznak a több száz millió forintos gépbeszerzés, és hogyan oldják meg az orvosok és ápolók hiányát Orosházán? Ezekről is kérdeztük az Orosházi Kórház főigazgatóját.

Az egészségügyről – köztük az orosháziról – mindenkinek van tapasztalata. Az internet tele van negatív véleményekkel, de a többség a pénzhiányból adódó nehézségekre, nem pedig az ott dolgozók munkájára panaszkodik. Az elmúlt évben komoly változások, beruházások voltak az Orosházi Kórházban. Dr. Duray Gergőt, az Orosházi Kórház főigazgatóját kértük interjúra év elején.

A december közepén tartott összdolgozói értekezleten úgy fogalmazott, nehéz, de összességében eredményes évet hagytak a hátuk mögött a kórházban. Miben volt nehéz, és miben eredményes?

– Alapvetően optimista ember vagyok, így kezdem a pozitívumokkal. Több olyan nagy projekt is befejeződött, ami előreviszi a kórház ügyét. Átadtuk a központi technológiai tömböt, ami önmagában komoly, 1,8 milliárd forintos beruházás volt. Jelentős lépés ez, hiszen nem csak új épülettel, hanem sok modern berendezéssel, műszerrel gazdagodtunk. Egy másik pályázatnak köszönhetően több mint 243 millió forint értékben érkeztek műszerek, emellett két digitális röntgenre is eredményesen pályáztunk az SBO-ra és a tüdőgondozóba. Az új műszerekkel való munkavégzés eredményeként pedig végre egységes digitális eszközpark lesz a kórházban. Ez pedig komoly előrelépés lesz orvosnak, szakdolgozónak és betegnek egyaránt. Megkönnyíti a diagnózist, gyorsabb, az elkészítéshez nem használunk vegyi anyagokat, nem utolsó sorban alacsonyabb a sugárdózis és az energiafelhasználás.

Az új, digitális röntgengépekkel gyorsabb és hatékonyabb a vizsgálat (Fotó: Melega Krisztián)
Az új, digitális röntgengépekkel gyorsabb és hatékonyabb a vizsgálat (Fotó: Melega Krisztián)

– Van még olyan történés, amit fontos lépésnek tart 2015-ből?

– Természetesen. Beköltözött a rendelőintézetbe a központi védőnői szolgálat, ami nagy előrelépés, sokkal jobbak a munkakörülmények, mint a külső telephelyeken, többek között a Táncsics utcán voltak. Pár hete új laptopokat is kaptak a védőnők, ezzel a munkájuk könnyebb lesz. Új informatikai rendszer van a kórházban, a központi aulában új betegirányító pult kezdte meg a működést, és sokakat érint, hogy a laboratórium és a radiológia is új helyre költözött.

– Ki kell emelnem dolgozóink eredményeit, hiszen különböző versenyeken vettek részt, ahol sok dobogós helyet értek el. A fejlesztések mellett ez is fontos, hiszen nem elég ha vannak gépek, azt működtetni, üzemeltetni kell. Ehhez pedig elhivatott emberekre van szükség.

– Örömteli, hogy polgármester úrral, a város önkormányzatával szoros és kiváló a kapcsolat, folyamatos a párbeszéd közöttünk. Bár már nem városi fenntartású a kórház, de az önkormányzat ahol tud, segít. Ezt bizonyítja, hogy az elmúlt hónapokban két alkalommal kaptunk támogatást, legutóbb decemberben szavaztak meg nekünk a képviselők 5 millió forintot a kórház támogatására, melyet ezúton is köszönök.

– Ezek voltak az előrelépések. De mi van az ön által említett nehézségekkel?

– Aki kicsit is figyelemmel kíséri a magyar egészségügyet, az tisztában van vele, hogy nehéz  a helyzet. Az egész országban szakemberhiány van mind orvosi, mind szakdolgozói szinten. Tőlünk is mentek el dolgozók, de jöttek is újak. A helyzet nem egyszerű, napi szinten sok fejtörést okoz az ellátásszervezés Viszont azt kijelenthetem, hogy Orosházán a betegellátás nincs veszélyben.

– A kórházban dolgozókkal beszélgetve sok nehézségről hallani, sok a panasz. Valaki közülük úgy fogalmazott, hogy “kevesen vagyunk, és küzdünk, mint disznó a jégen”. A fizetések és a megbecsültség még a közelében sincs a nyugat-európai egészségügyi állásnak.

– Ez mind igaz, kár tagadni. De ezzel itt, egy kisvárosi kórházban vajmi keveset tudunk kezdeni. Nekünk elsősorban az a dolgunk, hogy a meghatározott teljesítményvolumen-keretből minél többet és minél magasabb színvonalon kihozzunk. Az egészségügy – feltéve ha nem magánkórházról van szó – nem a profitról, a pénzcsinálásról szól. Nekünk gyógyítani kell. Én a sok nehézség ellenére azonban látok pozitív dolgokat.

Az, hogy új épületet kapott a kórház, hogy új, modern orvosi berendezések és fejlettebb számítástechnika érkezett  a kórházunkba, komoly vonzerőt jelent az orvosoknak, szakdolgozóknak egyaránt.

Itt nem csak az újonnan érkezőkre, hanem a jelenleg itt dolgozókra is gondolok, hiszen nekik is jobbak lesznek a munkakörülményeik. Mindenki szeret szép környezetben, korszerű berendezésekkel gyógyítani. És most nem arról van szó, hogy az egyik osztályra vettünk egy kisebb értékű műszert. Persze az is nagyon fontos, de itt most komolyabb előrelépés történt, több száz millió forint értékben érkeztek nagyon komoly gépek, műszerek, pl: központi monitor, ágy melletti betegőrző monitorok, multifunkcionális lélegeztető gépek, vérgáz analizátor, betegmelegítő készülékek, defibrillátorok, intenzív betegágyak, sterilizálók, diagnosztikai UH készülék, video-endoszkópos torony, nagysebészeti altatógép, műtőasztal, arthroszkópos torony és még sorolhatnám. Ennek jótékony hatását pedig a kórházi személyzet mellett a betegek is érezni fogják, hiszen ez minőségi ugrás lesz a betegségek felismerésében és gyógyításában is. Hiszem, hogy ezek a beruházások végül azt eredményezik, hogy meg tudjuk erősíteni a kórházat.

–  Sokszor felvetődik a kérdés: hogyan áll jelenleg anyagilag a kórház?

– A gyógyítás drága dolog. Nagyon drága. Ahogy mondtam már, az egész országban probléma van az egészségügy finanszírozásával. 2015 tavaszán az állam ugyan átvállalta a kórházak adósságának nagy részét, de ezzel az alapvető probléma nem oldódott meg. Amíg GDP arányosan keveset költ az ország az egészségügyre, alulfinanszírozott az egészségügy, addig az adósság midig újratermelődik. Nálunk is ez van, de tartható a helyzet, működőképes a kórházunk.

– Mi lesz 2016-ban? Várható valami újdonság, esetleg további fejlesztések? Valljuk be, lenne még mit javítani.

– Javítani, fejleszteni mindig van mit, elégedettek soha nem lehetünk. Pályázunk ahol és amire csak lehet, és mindent meg is teszünk azért, hogy nyerjünk. Ágazati szinten a 2016-os évet érintő konkrét intézkedésekről még nem kaptunk tájékoztatást, ezért részletekkel nem is tudok szolgálni. A kórházban új, úgynevezett mátrix rendszerben dolgozunk majd, ami annyit jelent, hogy például a nővérek nem csak egy osztályon dolgoznak, hanem ott, ahol éppen szükség van rájuk. Ezzel könnyebb kezelni a szakemberhiányt, és gördülékenyebb a betegellátás. Fontos kiemelnem, hogy új orvosok is érkeznek, érkeztek. Példának említem az aneszteziológiai és intenzív osztály új főorvosát, dr. Irsai Ákost, aki Szentesről érkezett.

Új ágyak és új gépek segítik dr. Irsai Ákos, az aneszteziológiai és intenzív osztály új főorvosának munkáját (Fotó: Rajki Judit)
Új ágyak és új gépek segítik dr. Irsai Ákos, az aneszteziológiai és intenzív osztály új főorvosának munkáját
(Fotó: Rajki Judit)

Emellett több új kolléga is munkába állt az elmúlt napokban. Az osztályvezető/szakágvezető főorvosok megbízatása lejárt december 31-el , ezeket az állásokat megpályáztattuk, fiatalítani szeretnénk, mely változást fog hozni a kórház életében. Ezúton szeretném megköszönni a korábban és jelenleg is helytálló kollégák kitartó munkáját, illetve azoknak a kollégáknak a több évtizedes munkáját, akik nyugdíjba vonulnak. Az idei év első heteinek feladata, hogy véglegesen kialakuljon a kórházban az új rendszer, elinduljon a gyógyító munka az új épületben, és minden osztály és szakrendelés átköltözzön az új, immár végleges helyére. Nem egyszerű ezt megszervezni, hiszen a betegellátásnak folyamatosnak kell lenni, de én bízom a kollégák és a betegek türelmében, rugalmasságában.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.