- hirdetés -

Jelentős változások lépnek életbe januártól az okmányainkat illetően. Ingyenes lesz a személyi igazolvány, a lakcímkártya, és az első jogsi is.

Elveszett pénztárca, benne az iratainkkal – a minket ért veszteség mellett irataink pótlása miatt is mélyen a zsebünkbe kellett nyúlni. Eddig. Január 1-jétől ilyen esetben már nem kell a papírokra költeni. Ettől az időponttól ingyen pótolják a kormányablakban az összes ellopott okmányt.

Szintén januártól megszűnik a személyi igazolvány és lakcímkártya kiállításának illetéke is. Jövőre házasságkötés vagy válás esetén sem kell mélyen a zsebükbe nyúlnunk, hisz illetékmentes lesz az az eljárás, ami a családi állapot megváltozásából eredő névváltozás miatt indul. Jelenleg egy ilyen ügyintézés 18 ezer forintba kerül.

Elkészültek az igazolványok, aminek pótlása a januártól  ingyenes. (Archív fotó: Rajki Judit)
Elkészültek az igazolványok, aminek pótlása januártól ingyenes (archív fotó: Rajki Judit)

– Főleg a fiatalokat érintő kedvező változás, hogy első alkalommal a vezetői engedély is illetékmentes. A hatósági erkölcsi bizonyítvány a jelenlegi 3.100 forintos díj helyett, évente négy alkalommal ingyenes lesz – tájékoztatott Lustyikné Papp Anikó, az Orosházi Járási Hivatal vezetője.

Mérsékelték a külföldre utazó kiskorú gyermek útlevél illetékét is. A három vagy több kiskorú gyermeket nevelő szülő esetében 500 forintot, két kiskorúnál 1250 forintot kell fizetni gyermekenként. Ingyenes lesz a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványának pótlása is. Az egyéni vállalkozók terheit is csökkentik, térítésmentes lesz a vállalkozói igazolvány kiadása. A diákokat érintő változás, hogy a diákigazolvány is ingyenes lesz januártól.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.