- hirdetés -

A mezőőrök jelezték pár perce, hogy elszökött egy strucc egy városszéli tanyáról. Megkezdték a befogását, de ez persze nem egyszerű. Az autósok vigyázzanak a környéken!

A nagytestű szárnyas ma kora délután szökött meg egy tanyáról. A gádorosi út melletti szántóföldre futott, a tulajdonosok megpróbálták befogni. De a strucc – mint tudjuk – nagyon gyorsan tud futni, így ez nem egyszerű. A rendőrök segítségét kérték, akik értesítették a mezőőröket. Majd csatlakoztak a nem mindennapi akcióhoz a tűzoltók, és a vadászok is.

A legnagyobb kihívást a hajtóvadászatban az jelenti, hogy megakadályozzák a madarat abban, hogy kiszaladjon az útra. Ha ugyanis ott egy autóval találkozik a termetes és erős állat, abból bizony nagy baj is lehet.

A strucc - itt még szabadon, az orosházi határban szaladgálva (Fotó: Melega Krisztián )
A strucc – az orosházi határban szaladgálva, de a tűzoltók már közelednek (Fotó: Melega Krisztián )

Most mindenki próbálja befogni a madarat. Az autósok óvatosan közlekedjenek!

14:57
Úton vagyunk a helyszínre, elvégre nem minden nap látni struccvadászatot.

14:59
Kint vagyunk a gádorosi úton. Minden nyugis, de épp most előzött le minket egy Trabant. Reméljük, a strucc elkerüli…

15:01
A legfrissebb infók szerint a madár a gádorosi útról lefordult a Pusztaszentornyai útra. Ott üldözik tovább a hatóságok.

15:07
A távolban már látjuk az egyik tűzoltóautót, közeledünk.

15:13
A strucc bevette magát a szántóra. A vadászok és a tűzotók több irányból próbálják bekeríteni

15:15
Rafkós madár, eddig minden támadást elhárított

15:17
A tulajdonos hozzájárult, hogy kilőjék. De a mezőőrök szeretnék élve elkapni. Viszont ha eljön az este, el kell gondolkodni ezen az eshetőségen is, hiszen a madár vad, bárkit megtámadhat.

15:19
ELKAPTÁK!
Sikerült a bekerítő hadművelet, két tűzoltó megkerülős cselt alkalmazott, és elkapták a madarat. Mindenki jól van. A strucc is.

És akkor, hogy ezen is túl vagyunk, nézzük csak, milyen állat is az a strucc:

Fél háromkor Szentetornyáról, a Szilágyi Erzsébet utcáról szökött el a strucc – volt egy jó órája szabadon, és a negyedóra hírnevet ki kiharcolta magának. Mint fentebb írtuk, rendőrök, mezőőrök, tűzoltók és vadászok közös akciója volt a mai. A strucc jó nagy kört tett meg, egyre távolabb keveredett „otthonától”, a gádorosi útig jutott, ott kezdték el visszaterelni, nehogy balesetet okozzon. A tűzoltók és a vadászok terepjárókkal bementek a dűlőutakra, így sikerült bekeríteni a szökevényt. Végül a tűzoltók közel férkőztek a madárhoz, és sikerült megfékezni.

15.29
A madár összekötözött lábakkal, letakart fejjel, a terepjáró platóján elemezheti a mai napot ezekben a percekben – úton hazafelé.

15:39
Madarunk nagyon elfáradt a nagy rohangászásban, így viszonylag könnyű volt megfognia a tűzoltóknak. Tény azonban: egy ilyen termetes állatnál – ez a példány konkrétan 150 kilogrammos – fontos az óvatosság, fáradtan is könnyen kárt tehet az emberben. Ezért is jött jól, hogy az egyik tűzoltó évek óta maga is foglalkozik struccokkal, így tudását most kamatoztathatta.

Videó készült, nézzétek meg

Kamerát is vittünk a nem mindennapi hajszát megörökítendő. Nincs hírünk a struccról, de vélhetően társainak meséli most a kalandot. Mi pedig megmutatjuk nektek – részben –, hogy mi is történt ma az orosházi határban, konkrétan azt is, ahogyan ügyeskezű tűzoltónk ártalmatlanná tette a madarat.

Kisokos: A strucc a legnagyobb testű ma is élő madárfaj: mintegy 2 méter magasra nő meg, súlya 100-150 kg között mozog. Rúgása veszélyes, tojásának tömege eléri az 1,5 kilogrammot (ez a tyúktojás tömegének huszonötszöröse).

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.