- hirdetés -

Hétvégi ház, üdülő, víkendház – a nyár elmúltával ezek az épületek általában lakatlanná, őrizetlenné válnak. Könnyű prédák? Tehetünk ellene.

A hétvégi házakra télire általában lakat kerül, és legközelebb a tavaszi nagytakarításkor jelennek meg tulajdonosok. Van, akit ekkor ér a meglepetés, hogy az épületet a tél folyamán feltörték, kiürítették esetleg „csak” megrongálták, jelentős anyagi kárt okozva.

Az ilyen bűncselekmények megelőzésére a rendőrség az alábbiakat ajánlja: 

A bejutást meg kell akadályozni: mindenekelőtt az ajtókat, ablakokat kell biztonsági ráccsal ellátni, a pinceablaktól a külső padlásajtóig. A létrát sem kell az udvaron hagyni, felkínálva ezzel a padlásajtó vagy az emeleti ablak betörésének lehetőségét.

Amennyiben a betörő mégis bejutna az épületbe, fontos hogy a lehető legkevesebb értéket találja ott. Az értékes híradástechnikai, háztartási és egyéb kisgépeket, eszközöket nem érdemes a hétvégi házakban tárolni. Érdemes hazavinni a vagyontárgyakat, ami pedig ott maradt, arról készüljön leltár (típus megjelöléssel, gyári számmal, ismertetőjegyekkel stb., esetleg fényképpel), és ez a lista ne maradjon a házban.

A rendőrség emlékeztet, hogy egyre több üdülőterület közelében működik vagyonvédelmi riasztórendszert üzemeltető vállalkozás, érdemes felmérni a lehetőségeket, és ha mód van rá, akkor az ingatlant riasztóval ellátni. Sok településen, köztük Orosházán is működik polgárőrség, melynek tagjai rendszeresen bűnmegelőzési jellegű járőrszolgálatot folytatnak, velük is célszerű felvenni a kapcsolatot.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.