- hirdetés -

Nőgyógyász főorvosként nap mint nap vonatra száll, hogy Szegedről eljusson városunk kórházába, ahol 2010 óta vezeti a szakrendelést. 

Dr. Kincses László számára fontos a prevenció, melyet az is tanúsít, hogy aktívan részt vett az október 2-ai ingyenes nőgyógyászati szűrések elvégzésében. Ezért ő a Hét embere.

Orosháza – hívtak és én vállaltam

A Kincses Tanár úrként emlegetett szaktekintély mindennapi munkája során több mint 30 nőt vizsgál meg a földszinti szakrendelőben. Arra a kérdésre, hogyan került az orosházi kórházhoz azt mondja, ennek igencsak hosszú a története, már a koránál fogva is.
– Még 1963-ban végeztem Szegeden, ahol hosszú ideig, 26 évig a női klinikán dolgoztam. Utána 6 évig Németországban végeztem a munkám, majd, amikor hazajöttem, Gyulára neveztek ki a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház osztályvezető főorvosának. Ott 8 évet dolgoztam, és én voltam a megyei szakfőorvos is. Többször jártam Orosházán, mint megyei szakfőorvos, melynek során nagyon jó kapcsolat alakult ki az orosháziakkal. Miután Gyulán nyugdíjba mentem, akkor szóltak, hogy itt Orosházán nincs elég szakrendelést ellátó orvos. Így én szívesen elvállaltam ezt a felkérést. 2010-ben kezdtem, tehát már hatodik éve vagyok itt – mondja.

Dr. Kincses László rendelőjében (Fotó: Rajki Judit)
Dr. Kincses László rendelőjében (Fotó: Rajki Judit)

Minden nap vonattal jár át Szegedről, de azt mondja, nem okoz különösebb nehézséget. Elmondása szerint a munka és az utazás mellett pihenésre is jut ideje. Általában olvasni szokott, de szívesen eljár hangversenyekre és színházba is.

Szakma és siker

Több mint öt évtizedes szakmai múlttal a háta mögött úgy érzi, elég sok gyakorlattal rendelkezik, így nagyobb nehézség nem adódik számára a napi feladat ellátás során. Nőgyógyászati szakrendelést vezet, nem operál és nem vezet le szüléseket sem, de a szakrendelésen előforduló kisebb beavatkozásokat igénylő feladatokat elvégzi, valamint, ha úgy adódik, terhességet is diagnosztizál. Gyakran ír fel tablettákat, rákszűrést végez, illetve citológiai kenetvételt vesz.

Amikor azt kérdezem, mit szeret legjobban a szakmájában, így válaszol.

– Mi az élet célja? A reprodukció. Mi ehhez tudunk segítséget nyújtani! Van ennél szebb?

Emiatt gyakorlatilag már a szakma kezdetekor, majd később is úgy éreztem, hogy szeretem amit csinálok. Nagyon sok sikerélményt ad, de sajnos esetenként kudarcot is jelent, akár részünkről, akár a páciens részéről – fogalmaz.

Aki ismeri, tudja, rendelőjében nem jellemző, hogy valaki remegő lábakkal menne be az ajtón. Ha azonban még is így történik, beszédstílusát a páciens személyiségéhez igazítja, elejt egy-egy tréfás megjegyzést, vagy éppen fordítva, nagyon komoly hozzáállást tanúsít. A lényeg, a páciens megnyugodjon.

A reprodukció fontos

A múlt heti kórházi szűrővizsgálatokon sok nőt vizsgált meg. Adódott a kérdés, miért tartja fontosnak, hogy a nők részt vegyenek a szűréseken?

"Szerinte a nők túl későn vállalnak gyereket" (Fotó: Rajki Judit)
„Szerinte a nők túl későn vállalnak gyereket” (Fotó: Rajki Judit)

– Számtalan okot tudnék mondani. Fontos dolognak tartom a reprodukciót, aminek egyik alapfeltétele az egészséges nő. Sajnálatos, hogy az emberek, és így a nők is, az áldozatvállalási képességüket elvesztették. Ez azt jelenti, hogy rendkívül alacsony a szülések száma, nemcsak Magyarországon, hanem egyáltalán Európában is. Ez pedig arra utal, hogy Európa megásta a saját sírját, mert azt mondták, – és ez igaz is – hogy a jövő az anyaméhben dől el. Ha tehát egy nemzet nem képes reprodukálni magát, akkor az előbb utóbb eltűnik a föld színéről. És Európa, valamint Magyarország is ezen az úton halad, hacsak valami csoda folytán ez nem változik meg – vázolja a nem túl biztató jövőt.

Úgy látja, a probléma az, hogy a mai nők nagyon későre tervezik a terhességet, a szülést, s így sok esetben ki is csúsznak az időből.
– A biológia ugyanis nem tudja, hogy valakinek mennyire fontos például a karrier. 35-40 év körül pedig már igen csekély a szülések esélye, és a tervezett gyermekszám emiatt sem valósul meg. Három gyermeket szoktak emlegetni, amit én is ideálisnak tartanék, hiszen nemcsak a szülőknek fontos, hanem a gyermekeknek is, hogy legyen testvére. Szellemi és testi fejlődése testvér nélkül féloldalasnak mondható.

Gyakran hallom azt is, hogy egy nő csak egy gyereket vállalna, de annak mindent meg akar adni. Én úgy gondolom, amit mindenképpen meg kell adni a gyermeknek, az a szeretet. Ha nincs szeretet, akkor a gyermek nem érzi jól magát, ami a fejlődését is befolyásolhatja

– mondja több évtizedes tapasztalattal a háta mögött.

Végül arra voltam kíváncsi, mit üzen a pályaválasztás előtt álló ifjúságnak.
– Ezt a szakmát a korábban említett szépsége miatt ajánlanám, de csak azoknak, akiknek jó az empatikus készségük és szeretnek dolgozni. Ha a kettőből egy is hiányzik, akkor másik pályát javasolnék. Viccesen azt szoktuk mondani, hogy mi a nőkből élünk, a nőkkel élünk és a nőkért élünk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.