- hirdetés -

Igen, az egészségünkről van szó. Sokat tehetünk azért, hogy megvédjük – például elmehetünk szűrővizsgálatokra. Az Orosházi Kórház múlt pénteken többféle szűréssel várta mindazokat, akik tenni kívántak önmagukért.
A szűrővizsgálatok eredményei adott esetben rávilágíthatnak egyrészt arra, hogy milyen, eddig még tünetmentes betegség lappanghat szervezetükben, másrészt arra, hogy mire kell jobban odafigyelnünk annak érdekében, hogy elkerüljük a későbbi esetlegesen nagyobb bajt.

– Egyetlen egy egészségünk van, ha elveszik, akkor már nincs semmi. Ez a legfontosabb az életben – mondta Krátky Mihályné, aki egészsége megőrzése érdekében most is, mint eddig minden évben, részt vett a szűrővizsgálatokon. Több, mint fél százan gondolták úgy, hogy tesznek önmagukért, és elmennek október 2-án 14 és 20 óra között a meghirdetett vizsgálatokra a kórházba.
– Úgy gondolom, hogy ha ilyen lehetőség van, hogy a szűrővizsgálatokat ingyen elvégeztessünk, akkor ezzel élni kell — mondta Csapó Zsuzsa, aki rendszeresen vesz részt szűréseken.

Egy apró szúrás, és már érkezik is az eredmény - fontos, hogy időben tudjunk arról, ha baj van (Fotó: Rajki Judit)
Egy apró szúrás, és már érkezik is az eredmény – fontos, hogy időben tudjunk arról, ha baj van (Fotó: Rajki Judit)

Az Orosházi Kórház a szűrési programmal a “Szűrési staféta” országos kampányhoz csatlakozott – sokan éltek a lehetőséggel. Bőrgyógyászati, emlő-, és nőgyógyászati szűréssel, továbbá csontsűrűség-, vérnyomás-, vércukor-, és koleszterinméréssel, valamint légzésfunkciós vizsgálattal várták a lakosságot. A legtöbben, 64-en a mammográfiai szűrésen vettek részt, de sokan, több mint ötvenen nézették meg vércukrukat, és negyven felett a csontsűrűség vizsgálatot kérők száma is.

Dr. Duray Gergőtől, a kórház főigazgatójától azt is megtudtuk, hogy napjainkban a tragikus kimenetelű megbetegedések között igen gyakran fordulnak elő a szív-, és érrendszeri, továbbá a daganatos, valamint az emésztőrendszeri megbetegedések.
– Ahhoz, hogy javítsunk a mostani adatokon, tudatos egészségnevelésre van szükség, ezért is tartom fontosnak a szűrővizsgálatokat – hangsúlyozta Duray doktor, kiemelve a betegségek megelőzését célzó programokban az Orosházi Kórház eddig is részt vett, és ez a jövőben is így lesz.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.