- hirdetés -

Orosházán is sokan éltek a pénteki lehetőséggel, nagy sikere volt a kerékpárosok közlekedésbiztonságát erősítő programnak.

A Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság október 2-án 11. alkalommal rendezte meg a „Megvilágosodás Napját”. Ősszel rövidülnek a nappalok és az időjárási körülmények miatt is egyre többet kell korlátozott látási viszonyok között közlekedni.

A kerékpárosok esetében a biztonság egyik alapfeltétele, hogy láthatóak legyenek.

Ez volt a fő üzenete a pénteki programnak is, melynek keretében cégek, vállalkozások kínáltak kedvezményes áron lámpákat, világításokat a bicikliseknek. A Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság azoknak a kerékpárosoknak, akik első világítást vásároltak, egy hátsó lámpát adott ajándékba. Emellett a rendőrök és az önkéntesek, polgárőrök díjmentesen pótolták a hiányzó küllőprizmákat, és fényvisszaverő matricákat is ragasztottak a kerékpárokra.

Csak szabályosan: kerékpárúton, kivilágítva (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Csak szabályosan: kerékpárúton, kivilágítva (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Békés megye 21 településén 32 üzlet és szerviz várta akciókkal a kerékpárosokat. A nap végén készült összesítésből kiderül, hogy 1019-en tartották fontosnak, hogy biciklijüket átvizsgáltassák és a hiányzó felszereléseket pótolják.
– Az Orosházi Rendőrkapitányság illetékességi területén öt településen nyolc üzlet csatlakozott, összesen 163 vásárlónk volt, 116-an vettek elsőt, és kaptak így ajándékba hátsó lámpát, a többiek prizmáért, fényvisszaverő matricáért érkeztek – tudtuk meg Kis Rozália rendőr főhadnagytól.

A „Megvilágosodás Napjának” estéjén kilenc városban, köztük Orosházán indult lámpafényes felvonulás, melyen megyeszerte több mint ezer, városunkban mintegy negyven kerékpáros vett részt, és mutatott példát. Az esti kerékpározás zárásaként az orosházi kapitányság előtt is ajándéksorsolást tartottak, a szerencsések további, a láthatóságot elősegítő eszközöket nyerhettek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.