- hirdetés -

Volt hozzá ARC-uk. Különdíjat nyert a Mester lányok óriásplakátja, emellett egy hajléktalanokról szóló alkotásuk is látható a fővárosban.

Két orosházi, Mester Kata és Mester Éva Hajnalka úgy döntöttek, hogy beneveznek a 15. ARC plakátkiállításra, aminek idén Magyar álom a címe. A Geszti Péter nevével fémjelzett ARC-on rengeteg kiváló plakát szokott lenni, ez most sincs másként. Budapesten, az 56-osok terén 94 alkotást láthat a közönség szeptember 27-ig, amit 1100 pályamunkából választottak ki. Köztük van a két orosházi lányé is.

Kata azt mondja, testvére ötlete volt az egész, aki szeret játszani a szavakkal, így jött a szöveg, amire alapul a plakát.

Kis betűk, nagy kutya

– Arányaiban viszonylag kicsik a betűk, a kutya meg nagy és nem is látszik teljesen. Ezzel a kis dolgokban rejlő hatalmas és sokszor rejtett erőkre utaltunk. Azért pulikutya, mert magyar, és egy értelmes fajta, meg nekünk is puli keverékünk volt, akit imádtunk – fogalmazza meg a plakát lényegét Kata, akinek szakmája grafikus, és nemrég írtunk róla bővebben.

– A szöveg már régóta megvolt a fejemben. Mondtam Katinak, ezt csináljuk már meg plakáton. A rajz a tesóm ötlete volt, és nagyon gyorsan el is készült vele – teszi hozzá Évi.

Íme a különdíjas óriásplakát, ami Orosházán is látható lesz
Íme a különdíjas óriásplakát, ami Orosházán is látható lesz

A lányok amellett, hogy a kiállított plakátok közé került alkotásuk, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP) különdíját is elnyerték. A viccpárt országos óriásplakát helyeiből hármat megkapnak, ahol a megjelenítik majd ezt a plakátot, és az eddigi jelzések szerint az egyik szülővárosukban, Orosházán lesz majd látható.
Azt mondják, megérte a kiállításra nevezni, és nemcsak amiatt, mert díjazták őket. Fontosnak tartják ugyanis a vizuális kommunikációt. Úgy vélik, az ARC kiállítás ennek az egyik kifejezetten hatékony formája, szabad, nyilvános, sok mindenkihez eljut, ösztönző.

Jótékonyság, plakáton

Az idei fő téma mellett az ARC+ pályázaton a hétköznapi csodákhoz kapcsolódó munkákat várták. A kifejezetten civil szervezetek és kreatív ügynökségek számára kiírt verseny legjobbjai közé azok a plakátok jutottak be, amelyek a legszellemesebben, legkreatívabban mutatják be valamely civil szervezet munkáját, illetve egy-egy hétköznapi csodának tekinthető konkrét eseményét. A 14 itt kiállított plakátból egy szintén a Mester lányok alkotása, amit az Arany Liliom Alapítványnak készítettek.

Mindenki értheti, mi az üzenet
Mindenki értheti, mi az üzenet

– Az alapítvány jelenleg hetente egyszer ad meleg ételt a hajléktalanoknak, de az a céljuk, hogy mindennap tudjanak adni. Mi magunk is sok önkéntes munkát végzünk, így fontos volt nekünk ez a felkérés. A plakátot nagyjából negyed óra alatt találtuk ki, nem sokkal a beadási határidő előtt készült el – tette hozzá Kata.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.