- hirdetés -

Tévesen hangzott el Orosháza neve az RTL kedd esti híradójában, mint a menekülteket szállító buszok egyik célállomása. Békéscsabára viszont folyamatosan érkeznek migránsok.

Az Origóra hivatkozva mondta az RTL, hogy migránsokat szállító buszok Békéscsabára és Orosházára is indulnak. A híradás után nem sokkal az Orosházi vagyok Facebook csoportjában is felmerült a téma, már közelít a kétszázhoz a kommentek sora. A menekültáradat megosztja az országot, ellentétesek a vélemények és ez jól látható a fent említett, Orosházát érintő bejegyzés alatt is – eltérnek az álláspontok. Akad, aki szerint az otthonukat, netalán családjukat is elvesztett embereknek minden segítséget meg kellene kapniuk, mások szerint csak bajt okoznak, vissza kell fordítani őket.

Rendőrök és menekültek Röszkénél hétfőn. Folyamatosan érkeznek a migránsok. (Fotó: 444/Botos Tamás)
Rendőrök és menekültek Röszkénél hétfőn. Folyamatosan érkeznek a migránsok. (Fotó: 444/Botos Tamás)

Mi úgy tudjuk, nem volt tervben, hogy Orosházára is hozzanak menekülteket a szerb határról. A városvezetés az OrosCafénak elmondta, hivatalosan semmilyen tájékoztatást, értesítést nem kapott ilyen elképzelésről. A város neve az RTL kedd esti híradójának szerda reggeli ismétlésében egyébként már nem szerepelt.

A Békés megyei Rendőr-főkapitányság az OrosCafénak elmondta, Orosházára nem hoztak migránsokat. Békéscsabára igen – Csongrád megyéből. A befogadóállomásnál a beol.hu munkatársainak tapasztalatai szerint nyugalom van.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Menekültügyi Őrzött Befogadó-központjának épületében kisegítő regisztrációs pont működik augusztus 27-e óta. Ettől az időponttól kezdődően autóbuszokkal folyamatosan érkeznek illegális bevándorlók a röszkei gyűjtőpontról, és a regisztrációt követően távoznak is valamelyik magyarországi befogadóállomásra – hozzávetőleg ugyanannyian, a létszám tehát számottevően nem változik. Szeptember 8-án a létszám 228 és 353 fő között mozgott.

A megyei rendőrség kiemelte, Békéscsabán és a regisztrációs ponton is a szükséges erővel vannak jelen, a regisztrációt a rendőrség munkatársai végzik. A központban az eljárás idejére biztosított a bevándorlók, közöttük a gyermekek ellátása, elszállásolása és tisztálkodásra is van lehetőség.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.