- hirdetés -

Az orosházi fiatal ítélete jogerős, és dolgozik – nevelőapja anno azért szidta, mert el kellett tartani.

Folyamatosan szidta a nevelőapa nevelt fiát, mert nem volt állása és el kellett tartani. Az orosházi fiatal ezt követően úgy megverte, hogy a nevelőapa életveszélyes sérüléseket szenvedett. Ez csak nem egy évvel ezelőtt történt, itt írtunk róla.

Kedden állt a Gyulai Törvényszék elé a 22 éves fiatal, életveszélyt okozó testi sértés miatt – adta hírül a beol.hu. A vádirati tényállás szerint együtt lakott édesanyjával, nevelőapjával és féltestvérével. A középiskola elvégzése után nem talált munkát, a szakmunkás végzettséget sem szerezte meg, a szülei tartották el, ami nézeteltéréshez vezetett közte és a későbbi sértett, a nevelőapja között.

Tavaly október 3-án, pénteken 13 órakor ébredt fel. A sértett felrótta a vádlottnak, hogy el kell tartani, sértegetni kezdte. Provokálta a vádlottat, aki a közel két órán keresztül tartó folyamatos szidalmazástól ingerült lett. Felugrott az ágyból, mire a sértett meglökte. Utána a vádlott lökte meg a sértettet, aki a földre esett, fejét a padlóba beverte. A nevelőapa ezt követően is folytatta a provokálást, olyan dolgokat „vágott” a fejéhez, hogy szánalmas, egy kolonc, hogy annyi pénzt költöttek már rá, amennyiből simán elásták volna páran. Hogy ha pedig hétfőtől nem lesz állása, akkor az életével fog fizetni. mire a fiú a földön fekvő sértett fölé térdelt és ököllel nagy erővel arcon ütötte. A vádlott felállt, felsegítette a sértettet, aki ezután elszaladt otthonról és értesítette a rendőrséget. Másnap az orosházi kórházba ment, mert rosszul érezte magát: kiderült, hogy életveszélyes sérüléseket szenvedett.

A 22 éves fiú elismerte, hogy április és október között mindössze 15 napot dolgozott. Probléma lehetett, hogy otthon nem segített, hogy olykor eljárt szórakozni, amikor alkoholt is fogyasztott, illetve az, hogy cigarettázott. Azért ütötte meg a nevelőapját, mert így akart nyomatékot szerezni annak, fejezze be a veszekedést. Kiemelte: megbánta, amit tett, már rögtön azt követően. Azóta egyébként jó viszonyban vannak. A nevelőapa megerősítette, hogy már megbeszélték a dolgot, nem haragszik a vádlottra, rendezett a viszony köztük.

A perbeszédek során a megyei főügyészség képviseleten eljáró ügyész kitért arra, hogy a provokálás nem menti fel a vádlottat az alól, amit tett, de a történetet azért árnyékolja. Beszélt arról is, hogy a korábban, éveken át versenyszerűen birkózó fiú testi fölénye megállapítható volt. A védelmet képviselő ügyvéd pedig hosszan részletezte, hogy miket mondott a sértett, mielőtt a fiú megütötte – aki szerinte nem akart súlyos sérülést okozni.

A Gyulai Törvényszék végül a szabadlábon védekező vádlottat bűnösnek mondta ki, és két év börtönbüntetésre ítélte, annak végrehajtását négy évre felfüggesztve. A 22 éves orosházi fiatalnak emellett 117 ezer forint bűnügyi költséget is viselnie kell. Mivel sem a vádhatóság, sem a védelem, sem a vádlott nem fellebbezett, így az ítélet jogerős. – Még ha nincs is állása, akkor elfogadható elvárás egy életerős fiataltól, hogy legalább otthon segítsen – indokolta a döntést dr. Csepregi-Matus Éva bíró. Szót ejtett arról is, a vádlott és a sértett is hibáztak: megállapítható a nevelőapa provokatív közrehatása, de a fiú okot is szolgáltatott a kijelentésekre.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.