- hirdetés -

Deák Ferenc utca, Dénes tanító utca, Kígyó utca, és az Iglói utca felüljáró alatti szakasza – ez az a négy egyirányú utca, ahol engedélyezett a kerékpárosoknak a forgalommal szembeni közlekedés Orosházán. A körültekintő és fokozott figyelem azonban elengedhetetlen, minden közlekedő részéről.

Egy 2010-es módosítás során került a KRESZ-be, hogy a kerékpárosok forgalommal szemben is közlekedhetnek az egyirányú utcában, de csakis akkor (és csakis fokozott óvatossággal), ha ezt a behajtani tilos tábla alatt jelzi egy kiegészítő tábla.

Orosházán négy utcában találkozhatunk ezzel a forgalmi helyzettel, a Dénes tanító utcán, a Kígyó utca Lehel és Könd utca közötti szakaszán, illetve a Deák Ferenc utcán és az Iglói utca felüljáró alatti szakaszán engedélyezték. A többi egyirányú utcában, így például az Előd utcán, a Thék Endre utcán, vagy éppen a Vörösmarty utcán nem lehet forgalommal szemben biciklizni.

A Kígyó utcán is kint a tábla, mely engedélyezi a kerékpárosok behajtását (Fotó: Rajki Judit)
A Kígyó utcán is kint a tábla, mely engedélyezi a kerékpárosok behajtását (Fotó: Rajki Judit)

– Ha egyirányú utcába akar valaki kerékpárosként behajtani, minden esetben győződjön meg arról, hogy a behajtani tilos tábla alatt ezt a kiegészítő tábla – két nyíllal és kerékpár ikonnal – engedélyezi számára. Fontos, hogy a kerékpárosnak a szorosan a jobb oldalon történő közlekedést szabja meg a KRESZ – emelte ki Kis Rozália rendőr főhadnagy, az orosházi kapitányság munkatársa.

A megnyitott egyirányú utcák eddig jól „vizsgáztak”, nem történt súlyosabb baleset, azonban a szakemberek felhívják a figyelmet ezúttal is: a kerékpárosoknak fokozott figyelemmel kell közlekedniük ezeken az útszakaszokon, és az autósok körültekintését is kérik.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.