- hirdetés -

A városi ünnepségen elhangzott, Szent István ezer éve szilárd hittel, kemény akarattal és munkával alapított új államot és nemzetet. A továbblépéshez most is ez kell.

A Fabók László vezette Orosházi Fúvószenekar térzenéje vezette fel a városi ünnepséget augusztus 19-én délután. A kellemes délutáni időben szép számmal érkeztek érdeklődők a Győry Vilmos téren álló Szent István-szoborhoz.

Az ünnepi beszédet Dávid Zoltán mondta. A polgármester kiemelte, Szent István királyunk ezer évvel ezelőtt szilárd hittel, kemény akarattal és munkával elérte, hogy valódi állam szülessen egy nemzetből. Reformer uralkodóként olyan törvényeket alkotott, amelyek alapot adtak, amelyre bátran építkezhetünk.
– Államalapító királyunkban a magyar nemzet új életútját kijelölő egyéniséget, minden idők legnagyobb magyarját tiszteljük. Ő volt az a király és szent, aki egyház- és nemzetépítőként tudatosította a magyarokban és az akkori Európában, hogy bizony a magyarok helye a legrangosabb nemzetek között van!  Ehhez azonban kemény kézre volt szükség, határozott, acélos akaratú, okos és előrelátó államférfira. Csak így lehetett képes arra, hogy megszilárdítsa a rendet, és biztosítsa a magyarság fennmaradását – fogalmazott.

Dávid Zoltán szerint az orosháziak is kiveszik részüket a munkából (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Dávid Zoltán szerint az orosháziak is kiveszik részüket a munkából (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Majd feltette a kérdést, vajon mi hogyan sáfárkodunk ezzel az örökséggel, tovább tudjuk-e vinni a 21. században ezt az állameszmét, hozzá tudjuk-e tenni a magunk részét országunk boldogulásához?
– Hiszem, hogy igen! A demokratikusan, kétharmados többséggel megerősített kormányunk felelősen nyúl vissza az államalapító törekvéseihez. És mi, orosháziak is kivesszük részünket a munkából. Orosháza történelme, szép emlékezetű őseink arra tanítanak bennünket, hogy igenis lehet közösséget, nemzetet, várost és országot építeni! Igenis teremtő erő a hit, az emberség, a munka és az áldozat! Arra tanítanak, hogy István király örökségét szem előtt tartva ez az ország mindannyiunknak helyet, boldogulást kínál, mindannyiunknak a jövőt jelentheti – mondta Dávid Zoltán.

A beszédet követően Bakos Bettina népdalénekes kiváló műsorát hallgathatta meg a közönség, majd a polgármester Dr. Horváthné dr. Barta Edit jegyzővel elhelyzte a város koszorúját a szobor talapzatánál.

Az ünnepséget követően a színpadon a Kisharang Néptáncegyüttes és a Magyar Állami Népi Együttes táncosainak műsorát tekinthették meg a térre kilátogatók.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.