- hirdetés -

Az orosházi születésű Dr. Bánki Horváth Béla 200 háton világcsúccsal nyerte Kazanyban a szenioroknak rendezett Masters-világbajnokságot. 

Az 1920. december 20-án, Orosházán született sportoló 21 évvel ezelőtt indult először szenior vb-n, azóta 13 aranyat nyert. Idén eddig a keddi világcsúcsán kívül a négy Európa-csúcsot és a nyolc országos csúcsot úszott – írja a Sport24.

– Életerős, munkás-paraszti családból származom – Orosházán születtem. Ott kezdtem úszni az ottani úszókapitány vezetésével. Tizenöt voltam akkor, ám csak két évvel később kezdtem komolyan venni. Később Budapestre kerültem, dr. Csík Ferenc lett az edzőm – nyilatkozta korábbi interjúiban a Szegeden élő úszó.

A dobogó legfelső fokán Kazanyban (Fotó: masters.kazan2015.com)
Béla bácsi a dobogó legfelső fokán Kazanyban (Fotó: masters.kazan2015.com)

Bánki Horváth Béla 1938-ban 100 m-es hátúszásban volt először országos ifjúsági bajnok. 1939-től 1944-ig magyar válogatott kerettag, magyar bajnokságokon 2., 3. helyezett. 1944-ben és 1949-ben mai nevén OB1-es vízilabda-játékos is volt. Egész ifjúkorában tanárnak készült. Agráregyetemre járt, ugyanitt doktorált. Egész életében tanított. Ha kellett a zöldellő kajszibarackfa alatt, a tanteremben, vagy éppen az uszodában. A hivatását komolyan vette, még az úszásnál is előbbre tartotta.

A 95 éves Béla bácsi az egész vb legidősebb résztvevője. 200 háton 5 perc 24 másodperc 20 századmásodpercet úszott. A korábbi csúcsot 21 évvel ezelőtt állították be. További négy számban áll még rajthoz Kazanyban. A vb honlapjának nyilatkozó magyar úszót is meglepte, milyen jól sikerült a futama. Azt mondta, józan élet, a helyes táplálkozás és a rendszeres sport miatt őrizte meg egészségét. Minden második nap edz, 800 métert úszik. Dr. Bánki Horváth Béla halad a korral, hisz facebook profilja is van.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.