- hirdetés -

Az elmúlt két hónapban elég sok olyan baleset volt, amikor tolatás közben ütöttek el gyalogost, kerékpárost. Ezért a rendőrség óvatosságra int.

Békés megyében két hónap alatt 11 olyan személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt, amikor tolató gépjármű ütött el gyalogost, kerékpárost, illetve motorokkal közlekedőket. Nyolc alkalommal személygépkocsik ütköztek, ezekben a balesetekben három motorral közlekedő férfi, három kerékpáros, egy kerekes székkel közlekedő nő és egy gyalogos sérült meg. Ezen kívül két tehergépkocsi vezetője ütött el egy-egy kerékpárost, valamint egy autóbusz vezetője egy gyalogost – ez utóbbi Orosházán történt, az autóbusz vezetője is egy mellékútról tolatott ki a Gyopárosi útra és így ütötte el az úttest szélén gyalogló nőt.

Összességében a tizenegy balesetben az elsődleges adatok alapján hatan szenvedtek 8 napon belül gyógyuló könnyű és öten 8 napon túl gyógyuló súlyos sérülést. Figyelemreméltó, hogy az öt súlyos sérült közül hárman elektromos kerékpárral közlekedtek. A személygépkocsik, illetve a teherautók többsége kapubejárókban, parkolókban tolatott és az útra hajtott ki hátramenetben – közölte az adatokat a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság.

A KRESZ rögzíti, hogy „járművel megfordulni, illetőleg hátramenetet végezni csak úgy szabad, hogy az a többi jármű és az úttesten haladó gyalogosok közlekedését ne akadályozza. Az úttest széléhez, illetőleg a várakozóhelyre történő beálláshoz szükséges hátramenet azonban elvégezhető abban az esetben is, ha az a járműforgalmat – anélkül, hogy a járműveket veszélyeztetné – rövid ideig akadályozza.”

A balesetek megelőzése érdekében a rendőrség kéri a járművezetőket, hogy tartsák be az előírásokat és figyeljenek egymásra. Ha elindulnak, ráhajtanak az úttestre, ne feledkezzenek meg az irányjelzésről azért, hogy a mozgásuk a többi közlekedő számára kiszámítható legyen. Járdán, illetve kerékpárúton fokozott figyelemmel hajtsanak át! Ha nehezen belátható helyen végeznek hátramenetet, akkor kérjék meg útitársukat vagy a közelben lévő másik személyt, hogy segítsék a tolatást.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.