- hirdetés -

A nyári hőségben könnyebben romlanak az ételek, hamarabb előfordulhat gyomorrontás, ételmérgezés. Ezért a nyári időszakban fokozottabban ellenőrzik az éttermeket, kifőzdéket, táborokat. Eddig egy esetben találtak hiányosságot.

Az Orosházi Járási Hivatal Élelmiszer-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya rendszeres ellenőrzéseket végez a vendéglátóhelyeken – tudtuk meg Lustyikné dr. Papp Anikó járási hivatalvezetőtől. Emellett július 1-jétől augusztus 31-ig a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) élelmiszerlánc-biztonsági szakemberei is vizsgálják az előírások betartását a forgalmazóknál, és a vendéglátóegységeknél.

Az ellenőrzések a táborokon étkeztetők, a strandokon, fesztiválokon és vásárokon árusítók, valamint a szezonálisan üzemelő vendéglátóegységek, a büfékocsis és mozgó vendéglátás keretében élelmiszert forgalmazókra terjednek ki. Eddig egy esetben állapítottak meg élelmiszer-biztonsági és élelmiszer-higiéniai hiányosságot, az intézkedés megtörtént. A nyári napközis táborokat a megkezdésük előtt hat héttel szervezőjének be kell jelentenie az illetékes járási hivatal népegészségügyi osztályán. Orosházán 13 tábort jelentettek be.

– A szervezők a rendeleti előírásokat betartva üzemeltetik a táborokat, hiányosságokat nem tapasztaltunk, korlátozó intézkedés nem történt. Élelmiszer-higiéniai szempontból biztonságosak – emelte ki Lustyikné. Az ellenőrzés a tábori étkeztetési körülmények vizsgálatára terjed ki, elsődleges cél a megelőzés, és a hiányosságok feltárása.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.