- hirdetés -

Szerződéskötés és SZMSZ módosítás. Ez volt ma terítéken.

Mindössze két napirend. Ennyi szerepel a meghívóban, ami itt található. Hogy milyen hosszú lesz ülés nem tudjuk, mert ugye a politikában bármi előfordulhat és annak az ellenkezője is.

Szép kedd délelőttöt kívánunk! Megkezdjük a közvetítést.

10:05

Fetser János (MSZP) és Bojtor István (Fidesz) korábban jelezte távollétét, így ők nincsenek a teremben.

Füvesi Sándor ügyrendben kér szót, mielőtt a napirendeket elfogadnák. Javasolja, hogy harmadik pontban a kérdések napirendet is vegyék fel. Az aljegyző elmondja, hogy az SZMSZ szerint rendkívüli ülésen erre nincs lehetőség. Füvesi Sándor azt kérdezi, hogy lehet az, hogy önkormányzati törvényben biztosított alapjog nem biztosított. –Tehát az SZMSZ szembemegy a törvénnyel? – kérdezi Füvesi. Az aljegyző elmondja, a napirendek kapcsán lehet kérdést feltenni, de önálló napirendként a kérdés napirendet felvenni nincs mód.

A testületi napirendeket elfogadta.

10:11 – 10:40

1.) Együttműködési megállapodás megkötése a Projektfelügyelet Kft-vel

Kiss Tamás, Miklós Attila és Galló Ferenc van jelen a Projektfelügyelet részéről.

Elekes Lajos alpolgármester ismerteti a napirendet: – Ez a kft látja el az önkormányzat közbeszereztetési feladatait, szerződés van velük. Most a pályázatok kapcsán vagyunk itt – mondja Elekes, vázolva a pályázatok szakaszait. – A közbeszerzési tanácsadói szerződést a Projektfelügyelettel kötöttük meg, a kft a megyei önkormányzat együttműködő partnere. Négy projektre szerződtünk, keretszerződésről van szó, a TOP beadható pályázataira. 6,5 milliárd forintnyi, a város által a gazdasági programban rögzített TOP programok keretébe mintegy 4,5 milliárdot tudtunk besorolni, a többin dolgozunk.

Füvesi Sándor: – Ez a cég, téma másodjára van előttünk, áprilisban nem voltak itt a cég képviselői, talán most válaszokat kapunk a kérdéseinkre. Volt egy másik cég, ami a városnak politikai ciklusokon keresztül, politikai színezet nélkül végezte a munkáját. Ennek a cégnek felmondtak. Most jött a Projektfelügyelet. Mi szól az új cég mellett? Kettő szólhat. Az egyik, hogy olcsóbb. De akkor pályáztatni kellett volna, de nem történt, hanem előkerült ez a cég, hogy higyjük el, ez a legolcsóbb. A másik érv, hogy ez a cég nagy szakmai tapasztalattal rendelkezik. Szeretnék erről tájékoztatást kérni. Mert nincs még egy honlapja sem a cégnek, ahol tájékozódhatnánk. Milyen referenciái vannak, mit tud felmutatni? Gondolom most választ kapunk. Kiss Tamásnak, Szentgyörgyi Szilviának milyen végzettsége, milyen tapasztalatai vannak? Mikor alapították a céget, mennyi forgalma volt, mennyi munkatársa van, hány önkormányzattal dolgozott, mennyi megbízást kapott? Említette Elekes alpolgármester, hogy mennyire jó ez a TOP, mert mennyi forrás jutott Orosházára. Annyiban pontosítanám, hogy sokkal több jutott, mert nagyobb volumenű beruházásokat valósítottak meg önök előtt ebben a városban.

Sára Csaba (Fidesz) szerint Füvesi egy másik céget szeretne előtérbe helyezni és sajnálja, hogy MSZP-s képviselő társa gyanakvó. – Nem biztos, hogy mindig a “sundabunda” kell hogy előtérbe kerüljön, mert az önök városvezetése idejében is sokat suttogott a város. Nem erre kellene koncentrálni, hanem arra, amiket meg kívánunk valósítani – sorolja Sára, és megemlíti a belvárosi csapadékvíz-elvezető hálózat rekonstrukcióját, kapacitásbővítést átemelőkkel; Ipari Park fejlesztési lehetőségeit, Orosházi Polgármesteri Hivatal épületének komplett energetikai felújítását, Orosháza-Gyopárosfürdő városrészen tanösvény és tórehabilitációt, partrendezéssel.
– Az Ipari Park fejlesztése az egyik fontos dolog, hiszen a városnak munkahelyek kellenek, és ezáltal adóbevételek, amik az önök által részben elhibázott nagy projektek finanszírozását biztosítja – mondja Füvesinek címezve, és ide sorolja a gyopárosi Alföld Gyöngye szálloda körüli létesítményeket is.

Dávid Zoltán arra kéri a képviselőket, hogy ne “sundabundázzanak”, inkább az előterjesztésről és a témáról beszéljenek, kérdezzenek.

Elekes kap újra szót: – Ha a Füvesi Sándor által elmondottakról lerántjuk a szokásos szocialista balhépolitizálás paneljeit, akkor az derül ki, hogy egyetért ezzel a ponttal. Hiszen elismeri, hogy ez egy gazdaságilag előnyösebb szerződés. A kft szakmai múltjáról, referenciáiról jogosak a kérdések, most tájékoztatást kapunk. Egy megyei önkormányzattal együttműködő céggel való partnerségből mi is profitálhatunk.

Kiss Tamás vezető szakértő, a Projektfelügyelet Kft-től kap szót: – Miklós Attila és Galló Ferenc 15 éve dolgozik a megyében ezen a területen, őket bizonyára ismerik. Én ebben a térségben 2007 óta dolgozom, jogtudományi egyetemet végeztem, 2004 óta foglalkozom uniós pályázati forrásokkal, 2003 óta közbeszerzési tanácsadóként. 11 munkavállalóval dolgozunk, hárman Békéscsabán, a többiek Budapesten. Valamennyien főállásúak, felsőfokú végzettségűek, 5-10 éves gyakorlattal rendelkeznek. Jelenleg Békés megyében 17 önkormányzattal van a kft-nek a 2014-2020-as források felhasználására aláírt szerződése. További hat olyan önkormányzat van, ahol a szerződés előkészítettsége testületi döntésre vár.

Füvesi Sándor: – Részben válaszolt, de én nem ezt kérdeztem. A hozzászólásomnak nem volt politikai fennhangja, én a cégről kérdeztem. A referenciákról kérdeztem. Igaz-e, hogy tavaly még a nettó 10 millió forint árbevételt sem érték el? Igaz-e, hogy látták mennyi pénz van ebben, és akkor a megye megfogta a kft kezét, nem pályáztattak, előre le van zsírozva minden, és úgy tűnik, mindent kivettek a kezünkből a városfejlesztés kapcsán. Van múltja a cégnek?

Dávid Zoltán: – Rosszindulatú és sértő a vendégekre nézve, hogy így közelíti meg a témát, ahelyett hogy konkrét kérdéseket tenne fel Füvesi úr. Elnézést kérek a cég tagjaitól.

Kiss Tamás szerint Füvesi kérdései nem sértők, de a képviselőnek kisebb tapasztalatai vannak egy tanácsadó céggel kapcsolatban.
– Mindegy, hogy az ember milyen cégnév mögé bújik be, ha nincs meg az az emberállománya, ami a tudást adja. És ez fordítva is igaz. Az a kérdés, hogy milyen emberállomány van, a cég ki tudja-e szolgálni a megrendelőt – sorolja Kiss Tamás, aki hozzáteszi, egy tanácsadó cégnél az egyetlen igazi érték a rendelkezése álló humán erőforrás. Szerinte a referenciák, bár mindig szépek és jók, de a múltbéli adatok csalókák is lehetnek: – Nem a múltbéli adatokkal köt szerződést egy önkormányzat, hanem azzal a kapacitással, ami most van. Persze fontos megismerni egy céget, hogyan és miként működött. Mi elsősorban a cégben dolgozó kollégák tudását kínáljuk, ami sok éves tapasztalatot takar.

Füvesi Sándor ügyrendben kér szót: – Kénytelen vagyok reagálni, arra hogy én milyen tapaszatattal rendelkezem. Önök írták le ebben az előterjesztésben, hogy nagy szakmai tapasztalattal rendelkező cégeket ismertek meg és így választottak. Én semmi mást nem tettem, mint erre a nagy szakmai tapasztalatra kérdeztem rá, de választ most sem kaptam.

Fejes Róbertné alpolgármester szerint a választ megkapták: – Nem a cég neve a fontos, hanem azoknak az embereknek a szakmai tapasztalata, akik a cégben dolgoznak.

Elekes Lajos: – Ha belekötünk egy mondatba, akkor nem hiszem, hogy a város ügyét visszük előre. Hogy milyen szakmai tapasztalattal bír ez a cég, mit várhatunk tőlük, ezekre a kérdésekre választ kapunk. Ez egy rendkívüli ülés, azért hívtuk össze, hogy haladjanak a projektek, tudjunk dolgozni.

Sára Csaba: – Ennek a cégnek a hozzáértését az fogja megmutatni, hogy a felsorolt célok közül mik fognak megvalósulni. Ha mind, akkor ez egy jó döntés volt, ha nem, akkor el kell gondolkodni.

10 igen, 1 nem és 2 tartózkodás mellett elfogadták.

10:41 – 10:46

2.) Orosháza Város Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatának módosítása

Németh Béla bizottsági elnökként ismerteti a bizottság álláspontját. – A jövőben a tisztségviselők csak a bizottság jóváhagyásával mehetnek szabadságra, és már ötleteltünk, hogy ki mikor mehet, és azt is megbeszéltük, hogy jutalomszabadság nincs, ne is készüljenek rá.

Dávid Zoltán vázolja, hogy mikor megy szabadságra.

Füvesi Sándor: – Minden önkormányzati képviselőt korlátoznak azok az intézkedések, amiket bevezettek. Felháborító, hogy azt sem engedik meg, hogy kérdezzünk. Ezért azt javaslom, hogy az SZMSZ-ből vegyük ki azt, hogy rendkívüli ülésen nem lehet kérdés napirendet felvenni, Kérdezni törvény által biztosított alapjogunk, amit most az SZMSZ nem enged meg.

Füvesi módosító indítványát nem fogadták el, a szabadságok számontartásával kapcsolatban módosított SZMSZ-t igen.

Ezzel ért véget a testületi ülés, köszönjük a figyelmet!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.