- hirdetés -

Mostantól megoldott a termények és az állatok szállítása, és a logisztika is fejlődött. 22 millió forint értékben érkeztek járművek Orosházára a PILOT program keretében.

Már érik a sárgadinnye a Mogyoró utcai fóliákban, hamarosan kezdődik a szedése is. A termés rekord közeli lesz, viszont a dinnyéket a szedés után azonnal el is kell szállítani egy hűtőházba, ahonnan majd az áruházak, piacok polcaira kerülnek.

Ezt kétféleképpen lehet megoldani: külső céget felbérelve, vagy saját járművel. A “Kitörési pont a háztáji gazdaságok irányába” elnevezésű PILOT program tervezésekor ez utóbbi utat választották.
– A közelmúltban lezárult a közbeszerzés, most pedig megérkeztek a járművek is. Két személyautót és három teherautót vásároltunk, összesen 22 millió forint értékben – mondta a június 26-i átadáson Fejes Róbertné, a konzorcium vezetője.

Orosháza alpolgármestere a bónumi telephelyen vette át a járműveket, amelyek Orosháza város tulajdonába kerültek. A NISSAN Pick Up terepjárókat az állattenyésztésért és a növénytermesztésért felelős vezetők kapják, ezzel járják majd a 19 települést, intézve az ágazat körüli ügyeket.

A járművek már Orosházán vannak (Fotó: Melega Krisztián)
A járművek már Orosházán vannak (Fotó: Melega Krisztián)

A Volvo és a Mercedes teherautók hűtőrendszerrel vannak ellátva, mindkettőt a megtermelt növények szállítására használják majd.  A Mercedes emellett hasított sertés szállítására is alkalmas húspályás rendszerrel is fel van szerelve.
A legnagyobb jármű egy SCANIA teherautó, amit élőállat – elsősorban sertés és juh – szállítására fognak használni. A pótkocsis jármű az itatórendszer mellett digitális hőmérséklet és páratartalom rögzítő rendszerrel is fel van szerelve.
Mindhárom teherautó emelőhátfalas. Ez nagy segítség lesz a ki- és berakodásnál, hiszen a programban részt vevő települések többségén nincs kiépített rámpa, illetve targoncák sem állnak rendelkezésre.

A program növénytermesztési része mellett folyamatosan fejlesztik az állattenyésztésit is.
– A közbeszerzések ebben az ágazatban is megtörténtek, az is kiderült, ki szállítja majd a sertéseket. Július elején aláírják az erről szóló szerződést, utána pedig jönnek a kismalacok Orosházára – mondta el Fejes Róbertné.

A mintaprogram térségi szinten mintegy 500 embernek biztosít munkát, Orosházán két brigád, 22 emberrel gazdálkodik a programon belül. A szükséges eszközöket és a szakmai felügyeletet közel 1 milliárd forintos belügyminisztériumi forrásból biztosítják.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.