- hirdetés -

Szeptembertől már a hároméveseknek is kötelező óvodába járni – korábban ötéves kortól volt kötelező az óvodai nevelés. A változás miatt országosan bővül a férőhelyek száma.

Az idei nevelési évben életbe lépő változás Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár álláspontja szerint a gyerekek beilleszkedését segíti. A szabályozás azokra a gyermekekre vonatkozik, akik 2012-ben születtek és idén augusztus 31-ig betöltik a harmadik életévüket – a családi pótlék folyósítását az óvodalátogatáshoz kötik. Lehet felmentést kérni a kötelező óvodai nevelés alól. A három-, illetve négyévesek szülei kérelemmel fordulhatnak majd az óvodavezetőhöz, ha nem szeretnék még oviba járatni gyermeküket.

Orosházán nem lesz gond a férőhelyekkel (Fotó: Rajki Judit)
Orosházán nem lesz gond a férőhelyekkel (Fotó: Rajki Judit)

A változás miatt új óvodai férőhelyekre lesz szükség – számítások szerint 10-15 ezerrel növelheti az óvodások számát az új szabályozás. Ezért mintegy 2,5 milliárd forintból kétezerrel bővül az óvodai férőhelyek száma 2016 végéig.

Orosházán önkormányzati és egyházi fenntartású, valamint magán óvodák egyaránt fogadják a gyerekeket. Az önkormányzati fenntartású óvodában 8 épületben (egy székhely és hét telephely) 26 csoport működött az előző nevelési évben, ugyanennyi csoport indítását tervezik az idei nevelési évben is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.