- hirdetés -

Tiszta udvar, rendes ház – régen sok ház falán olvasható volt ez a felirat és megszólták azt, ha valakinek gazos volt az udvara. Ma már egyre több az elhanyagolt ingatlan, pedig mindenkinek kötelessége lenne azt rendben tartani. A felszólítás általában hatásos, és nem kell büntetni.

Orosházán tavaly 100 magáningatlanon hatalmasodott el úgy a gaz, hogy az I. fokú környezetvédelmi hatóságnak eljárást kellett indítania – tájékoztatott Hajdú Zoltán környezetvédelmi előadó.

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény kimondja, hogy a tulajdonos köteles az általa használt ingatlan területét és annak környezetét rendben tartani, ott a gyomok, allergén növények elszaporodását, virágzását folyamatosan megakadályozni. Valamint köteles az adott év június 30-ig a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

Burjánzik a parlagfű (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Burjánzik a parlagfű – türelmi határidő június 30. (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Amennyiben az előírt védekezési kötelezettségnek valaki egyáltalán nem vagy csak részlegesen tesz eleget, először felszólítjuk, ha ez hatástalan, akkor hatósági eljárást indítunk, melynek végén 5 ezertől 500 ezer forintig terjedő pénzbírság szabható ki, vagy a védekezést az ingatlantulajdonos költségére elvégeztetjük (közérdekű védekezés). A felszólítások általában hatásosak – emelte ki Hajdú Zoltán.

Belterületi közterületeken a közterület-felügyelők ellenőriznek. Ez a ház előtti, kerítésen kívül eső rész.

Ha kerékpárút van a ház előtt, akkor a ház tulajdonosának a kerékpárútig, ha földút, akkor annak közepéig kell gondoskodni a gyommentesítésről.

Kovács Ferenc közterület-felügyelőtől megtudtuk, tavaly szóbeli és írásbeli figyelmeztetést küldtek ki több esetben, melyek hatásosak voltak, az ingatlantulajdonosok rendbe tették az érintett területeket. Gondot általában az okoz, ha a tulajdonos máshol él, illetve egy teleknek több gazdája van.

Idén eddig 12 olyan eset történt, ahol írásban szólították fel a tulajdonost. Külterületen a növény- és talajvédelmi igazgatóság, illetve a földhivatal jár el.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.