- hirdetés -

Új és korszerű környezetben várják a védőnők a jövőben az orosházi kismamákat, kisgyermekes anyukákat.

Fenntartói támogatásból készült el, és ünnepélyes keretek között adták át a központi védőnői szolgálat új helyiségét június 12-én, pénteken, a rendelőintézet főbejárata mellett. A szalagot dr. Duray Gergő, a kórház főigazgatója és Dávid Zoltán p0lgármester örömmel és bizakodva vágták el.

Az új központ kórházi és lakossági szempontból is fontos. Komplexebb szolgáltatást tud nyújtani,

a központi védőnői szolgálat mellett a nőgyógyászati szakrendelést, a nőgyógyászati ultrahangot és a terhestanácsadást is egy helyen tudják elérni ezentúl a lakosok, a külső telephelyek megszűnnek.

– A szakhatóságokkal egyeztetve alakítottuk ki a helyiségeket. A védőnőknek külön munkaszobákat hoztunk létre, új asztalokat és számítógépeket is kaptak. Emellett tanácsadói helyiséget és tágas várórészt is kialakítottunk, ahol a kismamák és kisgyermekek kényelmesen tudnak várakozni – vázolta dr. Duray Gergő főigazgató, majd hozzátette: mind szakmailag, mind tárgyi a feltételeket tekintve magasabb színvonalú ellátást tudnak nyújtani ezután.

A védőnők ajándékot kaptak Dávid Zoltán polgármestertől és Bojtor István alpolgármestertől (Fotó: Rajki Judit)
A védőnők ajándékot kaptak Dávid Zoltán polgármestertől és Bojtor István alpolgármestertől (Fotó: Rajki Judit)

Dávid Zoltán polgármester köszöntőbeszédében kiemelte, fontos hogy az anyukák elégedettek legyenek a tanácsadóval, ahová évekig járnak gyermekeikkel.
– Mostantól a kismamák, kisgyerekes anyukák egy helyen kaphatnak meg minden szükséges segítséget, korszerű, igényes környezetben. Ez volt az idei év egyik legfontosabb feladata a helyi egészségügyben –  hangsúlyozta a városvezető.

A kismamákkal személyesen tudatják a költözést a védőnők, telefonos kapcsolatot tartanak fent. A változást több helyen meghirdették, kifüggesztették minden rendelőintézetben és a tanácsadókban is, hogy az anyukák tudják, hol találják meg védőnőiket.

– Régi vágyunk teljesült ezzel a költözéssel. Ezáltal egy helyen lesz a tanácsadó, bárkinek bármelyik védőnővel van kapcsolata, egy helyen találja meg, nem kell keresgélnie –  tudtuk meg Mokcsayiné Kovács Anikó csoportvezető védőnőtől. A szakember kiemelte, ezután egy helyen lesz a terhes tanácsadás és a csecsemő tanácsadás osztott időben, az adott fogadóórában.

100 éves a védőnői hálózat

Idén június 13-án ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját a magyar védőnői szolgálat – Orosházán is sok kisgyermekes család mindennapjaiban vesznek részt a helyi védőnők.

A védőnők birtokba veszik új munkahelyüket a rendelőintézet földszintjén (Fotó: Rajki Judit)
A védőnők birtokba veszik új munkahelyüket a rendelőintézet földszintjén (Fotó: Rajki Judit)

Hazánkban minden településen dolgozik védőnő a várandósok, a gyermeket nevelő családok és a nők egészsége védelmében – egyedüli a világon ez az ellátási forma. Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke az MTI-nek elmondta, nem egységes a munkáltatói rendszer. Míg a finanszírozást az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP) kapják, a munkáltató sok esetben az önkormányzat, a kórház vagy egy gazdasági társaság. Ennek egységesítésére is kaptak ígéretet, valamint arra is, hogy a védőnői bértábla igazodik a szakellátásban dolgozók bértáblájához.

A védőnői szolgálat Magyar Örökség-díjas és hungarikum – 100 éve szolgálja a családokat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.