- hirdetés -

Évente több tízmillió forint kára keletkezik a MÁV-nak vandalizmusból, falfirkálásból eredően. Utánajártunk, mi a helyzet az orosházi vasútállomáson.
A MÁV ZRT. Kommunikációs Igazgatóságtól megtudtuk, az orosházi vasútállomáson kiemelkedően nagy kárt vagy közbotránkozást keltő rongálás vagy viselkedés nem történt az elmúlt években. Elsősorban a vécék és a váróterem esetében fordulnak elő kisebb rongálások, eltulajdonítások.

Volt olyan eset, hogy egy éjszaka feltörte az utascsarnok zárt ajtaját egy ittas állapotban lévő személy, de a rendőrség közbelépett, így nagyobb kár nem keletkezett. Tavaly egy esetben ismeretlen férfi a mosdóban a WC papírt meggyújtva tüzet okozott. A füstöt érzékelve sikerült a tüzet gyorsan eloltani, így anyagi kár nem történt és további veszély sem alakult ki.

Már a 20 ezer forintos kárérték alatti falfirkálás is rongálásnak, vétségnek minősül (Fotó: Rajki Judit)
Már a 20 ezer forintos kárérték alatti falfirkálás is rongálásnak minősül (Fotó: Rajki Judit)

Ezen felül a használaton kívüli, bontásra kijelölt épületek esetében fordul elő az ajtó és ablak betörése, rongálása. Az elkövetők kiléte általában nem állapítható meg. A vagonok rongálása, grafitizése már több éve nem fordult elő.

– Idén eddig komolyabb rongálás nem történt, így anyagi kár sem keletkezett. 2014-ben három esetben regisztráltunk rongálást, összesen 50 ezer forint kár keletkezett – tájékoztatott a vasúttársaság. Az állomáson a vasutasok folyamatosan jelen vannak, így a rongálást, vandalizmust azonnal tudják jelezni a rendőrségnek. A MÁV vasútőröket is átirányít a helyszínre a további rongálások megelőzése érdekében.

Az 50 ezer forintot meg nem haladó kár vagy vagyoni hátrány esetén a rongálás tulajdon elleni szabálysértésnek minősül, a gyorsított bírósági eljárás lefolytatása céljából őrizetbe is vehetik a rongálót, végül elzárás, pénzbírság vagy közérdekű munka lehet a büntetése. Már a 20 ezer forintos kárérték alatti falfirkálás is rongálásnak, vétségnek minősül. 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.