- hirdetés -

A jó idő beköszöntével egyre többen pattannak kerékpárra, ezt az időszakot mások is kihasználják, sajnos egyáltalán nem jó szándékkal. Bár nem nőtt a kerékpárlopások száma tavaly óta városunkban, sovány vigasz ez annak, akinek ellopják a kétkerekűjét. Néhány tanács a rendőrségtől, hogy a tolvajoknak minél kevesebb esélyük legyen biciklit lopni.

Az elmúlt hetekben több bejegyzést is láttunk a Facebookon orosháziaktól, akik eltűnt kerékpárjaik megtalálásához kértek segítséget.  Megkerestük a rendőrséget, hogy tájékoztatást kérjük a kerékpárlopásokkal kapcsolatban. Vargáné Szombati Andrea, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője elmondta: május 15-éig az elmúlt év azonos időszakához viszonyítva nem emelkedett az Orosházi Rendőrkapitányságra kerékpárlopások miatt érkezett bejelentések száma.

A rendőrkapitányság nyomozói visszatérően ellenőrzik azokat a helyeket, ahol használt kerékpárokat árusítanak. Folyamatosan gyűjtenek és összegeznek olyan információkat, amelyek a lopások elkövetőihez, illetve az orgazdákhoz vezethetnek. A tulajdon elleni szabálysértések, illetve bűncselekmények elkövetőinek egy része nem saját használatra lop biciklit.

Pár ezer forintért értékesíti az akár több tízezer forintot érő kerékpárokat. Ezért a rendőrök közterületi szolgálatuk ellátása során, ha kerékpárost igazoltatnak, ellenőrzik, hogy a bicikli, amivel közlekedik, szerepel-e a körözési rendszerben.

Az elmúlt évek tapasztalataiból kiindulva az Orosházi Rendőrkapitányság kéri, hogy ne vásároljanak bizonytalan eredetű kerékpárt. Használt bicikli vásárlása előtt igyekezzenek meggyőződni arról, hogy valóban a tulajdonos árulja-e a kétkerekűt. Soha ne hagyják még pár percre sem őrizetlenül lezáratlan kerékpárjukat. A lopások egy részénél ugyanis a tulajdonosok elmondják, hogy csak egy pillanatra mentek be valahová, azért nem zárták le a biciklit.

Tegyünk mi is azért, hogy ne vigyék

Lehetőleg jól látható, forgalmas helyen zárják le kerékpárokat. Olyan helyen, ahol a gyalogos forgalomnak legalább minimális visszatartó ereje lehet a tolvajokkal szemben. Ne mindig ugyanazon a helyen tegyék le a kerékpárjukat, mert kifigyelhetik, hogy rendszerint mikor érkeznek, és mennyi időre hagyják ott a biciklit.

Sokszor nincs nehéz dolguk a tolvajoknak (Fotó: Rajki Judit)
Sokszor nincs nehéz dolguk a tolvajoknak (Fotó: Rajki Judit)

A kerékpáron használt, arról levehető tartozékokat (órát, lámpát, kulacsot, pumpát stb.) ne hagyják a vázon, kormányon. Ha lezárják és őrizetlenül hagyják a kerékpárt, ezeket vigyék magukkal! Ne tárolják a kerékpárjukat (még lezárva sem) lépcsőházak folyosóján, pincében.

A zárt lépcsőház nem jelent különösebb akadályt a tolvajoknak. A kerékpárt a lépcsőházon belül, zárható kerékpártárolóban célszerű elhelyezni.

Jegyezzék fel a kerékpárjuk azonosításra alkalmas jellemzőit, ismertető jegyeit (típus, vázszám, méret, szín, felszerelések, sérülések, stb.). Az eltűnt kerékpárt a rendőrség ezen ismertető jegyek alapján tudja keresni. Használjanak két (jó minőségű) zárat! A lakat (zár) lehetőleg olyan legyen, amely a vázat és a kerekeket is átéri. A kerék és a váz legyen mindig együtt egy stabil tárgyhoz (pl. fa, kerékpártároló, stb.) rögzítve. Sok esetben lezáratlan, illetve gyenge minőségű, könnyen kinyitható, vagy éppen elöregedett, nem megbízhatóan működő lakattal lezárt kerékpárt loptak el.

Az utóbbi napokban ellopott két kerékpár közül a rendőrség és a Facebook megosztóknak köszönhetően mindkét bicikli előkerült – olvastuk a hírt a közösségi oldalon.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.