- hirdetés -

Az elmúlt hétvégén Orosházán is több helyen csatlakoztak az országos szemétszedési akcióhoz, amin közel 500 önkéntes vett részt.

A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció hazánk legnagyobb önkéntes mozgalma, amit 2015-ben rendeztek meg ötödjére. Tavaly több mint 1500-an csatlakoztak az akcióhoz Orosházán, a szervezőktől kapott információk szerint ebben az évben ez a szám elmaradt ettől, 5 találkozási ponton 472 fő önkéntes regisztrált előre a TeSzedd! akcióra.

Idén elsősorban az iskolák voltak aktívak Orosházán. A rákóczitelepi iskola másodjára csatlakozott a TeSzedd akcióhoz.
– Amióta 2 éve megkaptuk az ÖKO iskola címet, igyekszünk minden olyan eseményen részt venni, amivel a gyerekeket a környezetvédelemre ösztönözhetjük – mondta Kiss Gabriella, ÖKO szakkör vezető pedagógus, miközben az alsósokkal járták be a Bácska utca két oldalát.

Az iskola minden tanulója és dolgozója részt vett az akcióban, 111 gyerek és 16 pedagógus szedte a szemetet Rákóczitelepen. Az egész városrészt felosztották, minden utcába eljutottak. A kisebbek az iskola környékén voltak, a nagyobbak pedig a távolabbi helyszíneken tisztították meg a közterületet. Míg az utcákban jobbára csikkeket és zsebkendőket találtak, addig a külső, erdős részeken már bőven akadt műanyag hulladék, vegyszeres doboz és minden egyéb, illegálisan odahordott szemét.

A gyerekek a legtöbb hulladékot az erdős részeken találták, az utcákon nem volt sok eldobált szemét (Fotó: Melega Krisztián)
A gyerekek a legtöbb hulladékot az erdős részeken találták, az utcákon nem volt sok eldobált szemét
(Fotó: Melega Krisztián)

– A környezet megtisztítása mellett a gyerekek tudatos nevelése a legfőbb célunk az ilyen akciókkal – fogalmaz Kiss Gabriella. – Nagyon szeretik ezt a programot, így könnyebben kialakul bennük hogy igényesek legyenek, ne dobáljanak el semmit. Az a tapasztalat, hogy odafigyelnek erre, és a társaikra is rászólnak, hogy ne dobják el a szemetet – fogalmazott a pedagógus.

TeSzedd számokban

Rákóczitelepen összesen 25 zsák telt meg szeméttel, de a két szelektív konténert is megtöltötték az összegyűjtött hulladékkal. Ez a helyszín gyűjtőpont is volt, így Kardoskút 27 zsáknyi szemete is ide érkezett.

A Vörösmarty iskola mellett is volt szemétgyűjtés, 6 pedagógus vezetésével 132 diák összesen 3 zsáknyi szemetet szedett össze. A Czina iskoálban 46-an szedték a szemetet az iskola, az óvoda, a játszótér és a bolt körül. Az eredmény, összesen 5 zsák hulladék.
A Székács evangélikus iskola is csatlakozott a programhoz, 14 diák és egy pedagógus járta végig a Bajcsy-Zsilinszky utcát egészen a város tábláig. 2 zsáknyi szemét gyűlt össze akciójuk során.

Országos viszonylatban összesen 115 ezren jelentkeztek az interneten, és 1590 helyszínt tisztítottak meg az eldobált hulladéktól. Békés megyében 60 találkozási ponton 4275 fő önkéntes regisztrált előre a TeSzedd! akcióra.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.