- hirdetés -

Több ezer egészségügyi dolgozó vonult az utcára május 12-én, az ápolók nemzetközi napján, Budapesten – köztük mintegy félszáz orosházi is. A bérek emelése és a méltó munkakörülmények biztosítása mellett a biztonságos betegellátás miatt tüntettek az ápolók.

A Hősök teréről indultak a tüntetők a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara szervezésében az Emberi Erőforrások Minisztériuma épületéhez. A megmozduláshoz a tüntetéshez több szakmai szervezet csatlakozott, az Őszintén az Egészségügyről Akciószervezet a Kossuth térre hívta az egészségügyi dolgozókat.

– A magyar egészségügyet az ápolás felemelése nélkül nem lehet olyan színvonalra hozni, amilyet a betegek elvárnak – ezt Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke azt mondta az Őszintén az Egészségügyről Akciószervezet szervezésében megvalósuló tüntetésen. Selmeczi a jelenlegi állapotokat tarthatatlannak nevezte, és kiemelte, az államnak “oda kell adnia azt a pénzt, azt a fizetést, azt az elismerést, amit ez az ágazat megérdemel”.

Az orosháziak egy csoportja a budapesti demonstráción (Fotó: Túry Gergely/HVG)
Az orosháziak egy csoportja a budapesti demonstráción (Fotó: Túry Gergely/HVG)

A Hősök terén Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke azt hangsúlyozta, nincs anyagi megbecsülés, így nincs utánpótlás sem. A MESZK 12 pontban foglalta össze a követeléseket, és adta át Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkárnak, míg az Őszintén az Egészségügyről Akciószervezet parlamenthez eljuttatott petíciója 5 pontot sorol. Mindkét szervezet követeli például a méltó bérezést, a biztonságos betegellátás biztosítását, az ápolásügy képviseletének megerősítését.

Értetek, értünk, veletek!

A tüntetésen orosháziak is részt vettek, információink szerint mintegy félszázan. Az Orosházi Kórház több osztályáról utaztak a fővárosba kedden: a sürgősségiről, urológiáról, szülészet és újszülött osztályáról, fül-orr-gégészetről, traumatlógiáról, az intenzívről, gasztroenterológiáról, a krónikus osztályról, szakrendelőből. Az általunk megkérdezettek elmondták, felemelő érzés volt kollégáikkal közösen, összefogva kiállni az igazuk mellett, hallatni a hangjukat, és hangosan kimondani: baj van, lépni kell. Mint fogalmaztak, a szív, az elkötelezett hivatástudat viszi őket előre nap, mint nap az ezer sebből vérző egészségügyben, de lassan a szív is kevés lesz, ezért vonultak utcára.

Az EMMI székháza előtt felsorakozott több mint 10 ezer embernek egy volt a célja, egy tűt sem lehetett leejteni, ha ezt nem hallják meg, akkor semmit – mondta egyik forrásunk, aki kiemelte, a keddi események után teljes szívvel bíznak abban, hogy valóban elindul a változás.

Az MTI infografikája a külföldön munkát vállaló orvosokról, ápolókról, 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.