- hirdetés -

Az orosházi Litauszki Zsolt Henrik olyan karriert futott be, amiről sokan még álmodni sem mernek. Az ország egyik legismertebb szakácsa, számos étterem kreatív séfje. Bár keveset utazik Orosházára, mindig szívesen gondol vissza a szülővárosában eltöltött évekre.

– A hobbimból élek.
– Akkor te egy szerencsés ember vagy!
– Ugye?

Valahogy így kezdődött beszélgetésem az ország egyik legismertebb szakácsával, az orosházi Litauszki Zsolt Henrikkel, amikor megkerestem. Litauszki jelenleg a Zsidai-csoport által vezetett éttermek kreatív séfje, ami azt jelenti, hogy összesen kilenc étteremben tervezi meg az ételkínálatot.

Majdnem történész lett

A budavári Pest-Buda, 21, illetve Pierrot éttemek kreatív séfje, illetve keresett magánszakács a szakmát alapvetően Ausztriában sajátította el, ám az alapokat a nagypapa kertjében, a nagymama konyhájában, illetve az édesanyja által vezetett Csendes büfében sajátította el.

A nagypapa kertjében a megszokott zöldségeken és gyümölcsökön túl mindig volt valami különlegesség: egres, naspolya, füge, gyógynövények. Ez volt a kiindulópont ahhoz, hogy Zsolt elvégezze a hódmezővásárhelyi szakácsiskolát, majd kipróbáljon néhány helyi munkalehetőséget, például egy kifőzdét, illetve a város legnagyobb gyermekétkeztetési intézményét. Habár ízekkel és ételekkel álmodott, rövid ideig úgy tűnt, mégsem akar szakács lenni. Felvételizett a JATE történelem szakára, ahová fel is vették, de nem lett történész, talán így utólag már nem is bánja.

Zsolt sokat elért szakmájában, rengeteget tett is érte
Zsolt sokat elért szakmájában, rengeteget tett is érte

Tudta, ha igazán fejlődni akar, tovább kell lépnie. Az ország másik végén, Fertőrákoson, a híres Ráspi étteremben vállalt munkát, majd irány Ausztria, ahol neves éttermekben, szállodákban szerzett szakmai ismereteket, nem is akármilyeneket, hiszen egyebek közt a Hotel Lorünser és a St. Antoner Hof munkatársa volt.

Nem kell mindig újat alkotni

Az alapanyagok inspirálják a főzésnél
Az alapanyagok inspirálják a főzésnél

Kinti karrierje is szépen ívelt fölfelé, néhány év után már konyhafőnökként dolgozott. Időközben a borokba is beleszeretett, és elvállalta egy budapesti borvendéglő, a Maligán üzemeltetését, ami nehéz kezdés után végül a gourmet-k mekkájává vált. Zsolt itt már a modern konyhaművészet vívmányaival rukkolt elő. Ám mivel ez a szakma is az állandó megújulásról szól, továbblépett, jelenleg a Zsidai-család kilenc éttermének úgynevezett kreatív séfje és irányítja a Pest-Buda, a 21 Magyar Étterem és a Pierrot szakmai munkáját. Mindeközben járja a világot, hiszen a gasztronómia tudománya folyamatosan fejlődik, ezt pedig első kézből érdemes követni.

– A főzés egy komplex dolog, türelmetlen ember vagyok, ha valamit kitalálok, rögtön megvalósítom, az alapanyagok inspirálnak. Szerintem nem kell mindig újat alkotni, az ételeknek meg kell hagynia az evolúcióját, fejlődését, mindent, amit elkészítek, a sajátomnak tekintem – sorolta Zsolt. Nemrégiben a közkedvelt Konyhafőnök műsorban szerepelt, ami véleménye szerint nagyon jó kezdeményezés, hisz sok új, kivitelezhető ötletet ad.

– Folyamatosan vannak céljaim, ötleteim, kihívások nélkül nem tudok élni. Szabadidőben pedig családommal szeretek lenni, a lányokkal – Timi a felesége, Sári és Lotti két kislánya – a vasárnapi közös főzés már hagyomány. Szeretek enni, és szeretek olykor csak magamnak főzni – emelte ki Zsolt, aki bár keveset utazik szülővárosába, jelenleg sem hűtlen Orosházához, hiszen például a libamájat orosházi cégtől szerzik be. Zsolt egyébként a családi és szakmai szálak mellett szívesen gondol vissza a kilencvenes évek elejére, amikor fiatalemberként kortársaival bulizott a Katlanban, illetve a Talonban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.