- hirdetés -

Orosházán is elindult a mintaprogram – a bónumi földeken pénteken elültették a sárgadinnyepalántákat.

A munkahelyteremtést és az önfenntartást segíti az a mintaprogram, amelyhez Dél-Békés több települése, valamint cégek, egyesületek csatlakoztak. Városunkban a bónumi földeken gazdálkodnak – elindult a munka, pénteken elültették a sárgadinnye palántákat.

Orosháza is sikerrel csatlakozott a „Kitörési pont a háztáji gazdaságok irányába” elnevezésű pilot programhoz. – A háztáji gazdaságok újraélesztését is szolgálja a program, melynek keretében növényt termesztenek, állatokat tenyésztenek a közfoglalkoztatottak. A közfoglalkoztatás azonban nem a cél, csupán átmenet a profitorientált szociális szövetkezetek felé és onnan a nyílt munkaerőpiacra – összegezte Fejes Róbertné alpolgármester. – A lehetőség adott, mi mindenben segítjük a programban dolgozókat, a program résztvevőin múlik, hogy tudnak-e élni vele Orosházán. A szükséges eszközöket és a szakmai felügyeletet belügyminisztériumi forrásokból biztosítjuk, a brigádok munkáján, elkötelezettségén múlik a program sikere – emelte ki Fejesné.

Ültetik a sárgadinnyepalántát a bónumi földeken a mintaprogram keretében (Fotó: Rajki Judit)
Ültetik a sárgadinnyepalántát a bónumi földeken a mintaprogram keretében (Fotó: Rajki Judit)

A mintaprogram térségi szinten mintegy 500 embernek biztosít munkát. Orosházán két brigád gazdálkodik a programon belül a bónumi földeken, múlt pénteken tíz fóliasátorban palántálták el a sárgadinnyét, ősszel karalábé kerül a sátrakba, a fóliák közé pedig málnát ültetnek. Május végén megérkeznek a sertések is, ami újabb teendőket jelent majd a 22 főnek.

– Az első évben az a feladatunk, hogy kialakítsuk az önfenntartó termelési tevékenységet, olyan termékeket előállítva, amelyek megfelelnek a piaci igényeknek. Ehhez sikerült 100%-os kormányzati forrást szerezni. Jövőre stabilizálni kell az elért eredményeket, illetve a közfoglalkoztatottak ettől az évtől – a szociális szövetkezeti tagságot vállalva – önálló gazdasági tevékenységet folytathatnak, melyhez a keretet biztosítjuk. A mintaprogram fontos célja, hogy azok az emberek, akik eddig munka nélkül voltak, most értékteremtő munkát végezzenek. Ez a program nagy lehetőség, sikeres megvalósulás esetén több új brigád szervezésére kaphatunk központi forrást, mellyel tisztes megélhetést kínálunk a dolgozni akaró orosháziaknak – hangsúlyozta a területért felelős alpolgármester.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.