- hirdetés -

Három fórum után utolsó egyeztetés – jövő héten képviselő-testület előtt Orosháza ötéves gazdasági programja. Az Elekes Lajos alpolgármester nevével fémjelzett dokumentum összegzi a feladatokat, és felsorakoztatja a fejlesztési elképzeléseket is.

Elekes Lajos úgy fogalmazott, Orosházának a 2020-ig tartó uniós ciklusban rejlő támogatási lehetőségeket mindenképpen ki kell használni a fejlesztések megvalósítására.
– Jelentős gazdaságfejlesztés előtt állunk, 12 ezer milliárd forintos forrás nyílik meg hazánk előtt a közeljövőben. Ennek 60%-át gazdaságfejlesztésre és munkahelyteremtésre fordíthatjuk – emelte ki az alpolgármester. A program részletezi a főbb feladatokat – többek között Gyopáros fejlesztése, mind hatékonyabb energiagazdálkodás, az infrastruktúra és az intézményhálózat fejlesztése.

Elekes Lajos alpolgármester, Forman Balázs docens a hétfői egyeztető fórumon (Fotó: Rajki Judit)
Elekes Lajos alpolgármester, Forman Balázs docens a hétfői egyeztető fórumon (Fotó: Rajki Judit)

– Pénzügyi politikánk irányvonala a lakossági igények, a gazdaságos, takarékos működés, a források mind hatékonyabb felhasználása. Célunk, hogy valamennyi megtakarított forint mellé 2-3 uniós forintot hívjunk le. Azokat a fejlesztéseket szorgalmazzuk, amelyek az itt élőket szolgálják, belátható időn belül megtérülnek, fenntarthatók, ill. munkahelyeket teremtenek – összegzett Elekes.

A munkahelyteremtés volt a legfontosabb a településfejlesztési koncepcióhoz kapcsolódó kérdőívet megválaszolók körében – a koncepció a gazdasági program részét képezi. Az intézményekkel kapcsolatos elégedettségre, járdák, utak állapotára stb. rákérdező ívet bárki kitölthette. A beérkezett javaslatokhoz hétfőn három fórum keretében lehetett még észrevételt tenni. A gazdasági szféra szereplői például a szakemberhiányt emelték ki, az intézmények és civil szervezetek a versenyképesség növelését, a térségi szintű összefogást, a lakosság a munkahelyteremtést.

– Fontos a város népességmegtartó képességének javítása, az itt élők életkörülményeinek javítása, a kis- és középvállalkozók segítése. Ennek tükrében állítottuk össze a programot – összegezte Elekes, kiemelve, a véleményt formálók hozzájárultak ahhoz, hogy valóban az itt élők igényei valósuljanak meg, a megvalósulás kulcsa pedig a párbeszéd, az együtt gondolkodás.

A gazdaságfejlesztési programot a képviselő-testület április 23-án, tárgyalja soros testületi ülésén.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.