- hirdetés -

Nehéz már az összezártság, várjuk, hogy visszajöhessünk – mondta romos háza udvarán az a három gyermekes édesanya, akinek tavaly decemberben teljesen összeomlott az élete.

A baj sosem jön jókor, főleg nem karácsony előtt. Pedig alig két héttel az ünnep előtt égett ki egy kicsi családi ház két szobája és konyhája, három gyerek otthona. Akkor megmozdult a város és összefogtak a bajba jutott családért, akik tavaszra már az újrakezdés kapujában, de van, amiben még segítséget várnak.

Ablak és ajtó már van

Füst, korom, szétégett berendezések és mocskos víz. Ez maradt a Bethlen Gábor utcai parasztház helyiségeiben tavaly decemberben, miután a tűzoltók eloltották a tüzet. Na és persze a kétségbeesés, hogy most mi lesz. Az édesanya, Nagyné Antali Noémi és három gyermeke azóta az önkormányzat által sürgősséggel kiutalt 42 négyzetméteres lakásban élnek, bár mint mondják, nagyon szeretnének már hazamenni a saját házukba. Ez azonban még várat magára, hiszen a ház továbbra is lakhatatlan.

Íme, a decemberben forgatott videónk. Így nézett ki a ház a tűz másnapján

A héten kint jártunk. Az édesanya és két nagyfia minden percet kihasznál, és a háznál pakolnak, lapátolnak, takarítanak.
– A szobákból már kihordtuk a szétégett bútorokat, berendezéseket, sőt a kormos vakolatot is levertük. Hatalmas segítséget kaptunk a Fenstherm West Kft.-től, minden kiégett ajtó és ablak helyett újakat adtak nekünk, Szabó Zoltán egyéni vállalkozó pedig már be is szerelte. A napokban pedig a Városüzemeltetési Zrt igazgatója, Benkő Ferenc küldött több konténert, abba talicskázzuk a szemetet és a törmeléket amikor csak időnk engedi – mondja az édesanya, miközben fiaival, a 18 éves Barnabással és a 15 éves Tamással pakolja az udvarra kidobált szétégett ajtókat, ablakokat.

Az összeégett ajtót pakolja a család az udvaron. Tamás és Barnabás segít édesanyjának a romok eltakarításában (Fotó: Rajki Judit)
Az összeégett ajtót pakolja a család az udvaron. Tamás és Barnabás segít édesanyjának a romok eltakarításában (Fotó: Rajki Judit)

Még rengeteg munka van hátra, hogy újra lakható legyen a ház, ezt pedig egyedül nem tudják megoldani. Anyagilag sem győznék a kiadásokat, hiszen az édesanya havi 60 ezer forint körüli keresete és a családi pótlék nem sok mindenre elég négyüknek.

Az összefogás, ami decemberben megvalósult a városban példaértékű volt. Gyorsan összejöttek a ruhák és a mindennapi szükséges eszközök, van tévé, mosógép is. Az édesanya munkahelye, a TESCO azonnal lépett: tartós élelmiszereket és tisztítószereket adtak a családnak, de az ország több áruházában is gyűjtést szerveztek a dolgozók, az élelmiszer mellett ruhák, tanszerek is érkeztek. A Vöröskereszt is rengeteget segített, Tóth Zoltánné vezetésével gyűjtötték az adományokat. Az önkormányzatnál Karsai Sándor városfejlesztési és beruházási ügyintéző, valamint Vincze Tibor közbiztonsági referens hetek óta tartja a kapcsolatot az édesanyával, és segít a felújítás megszervezésében.

Áramra várva

A munkákat hátráltatta, hogy a villanyórát tartozás miatt leszerelték néhány hete. Noémi azóta rendezte hátralékát, de a villanyóra visszakötésére már nincs pénze. Ebben mi segítünk nekik.
– Úgy döntöttünk, nem elégszünk meg annyival, hogy írunk a nehéz sorban lévő családról. Ezért a szerkesztőség tagjai összeadták a pénzt a villanyóra visszaszereléséhez  – mondta Irimiás László, az Orosházi Média Kft ügyvezető-főszerkesztője.

Az 5 éves Szabina állandóan mosolyog (Fotó: Melega Krisztián)
Az 5 éves Szabina állandóan mosolyog (Fotó: Melega Krisztián)

Amint lesz áram a házban, azonnal folytatódik a felújítás, amiben sok vállalkozó segít önként. A villanyszerelési munkákat az ANNAKER Kft. tulajdonosa, Kerekes István vállalta magára. Amint ezzel elkészül, jön a következő fázis, a szobák és a konyha vakolása, betonozása és a plafon rendbetétele, amit az Iványi Építőmester Kft. szakemberei csinálnak meg az Ilovszy Tüzép tulajdonosa, Ilovszky Béláné által felajánlott több százezer forint értékű építőanyaggal.

Az összefogás tehát most is példaértékű, mégis további segítségre van szükség. A ház egyik fala nagyon vizes, alá kellene talpalni, de ehhez alapanyagra és munkaerőre lenne szükség. Át kellene vizsgálni a vízvezeték-rendszert és ahol kell, meg is kellene javítani, ehhez is várják a segítő szándékú vállalkozókat. Ahhoz, hogy a felújítás után a család beköltözhessen és minőségi életet élhessen, szükségük lenne villanybojlerre, cserépkályhára és lámpákra. Aki ezekben tud segíteni, az keresse Bokros Évát a +36 30 390-9875-ös telefonszámon, ő koordinálja a felújításra érkező adományokat.

– Nem tudunk eléggé hálásak lenni ezért a rengeteg segítségért. Én a mai napig álmodom azzal, hogy lángol a házunk és mindenünket felemészti a tűz. A két nagyobb fiamon most látom igazán, hogy kezdik felfogni, mi történt. De jól tartják magukat, tanulnak, és amikor itthon vannak, sokat segítenek – meséli Noémi a háznál.

A szép tavaszi időben náluk is nyílnak a virágok. Az 5 éves Szabina rendületlenül járkál a kertben, és öntözi a rózsákat, nárciszokat és tulipánokat. Édesanyja úgy tekint erre, mint az újjászületésre: ha a virágoknak megy, akkor nekik is sikerül majd.

Aki pénzügyi adományt szeretne juttatni a családnak, az az Orosházi CIB banknál vezetett 10700316-65773381-51100000 számra utalhat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.