- hirdetés -

Lehet-e korlátozó intézkedést alkalmazni egy demens beteggel szemben, és ha igen, mik a szabályok? Mit tehet a hozzátartó, ha szerinte nem úgy jár el a kezelő személyzet, ahogy kellene?

Nagy felháborodást keltve terjedt az elmúlt napokban a Facebookon egy történet, melyet egy hozzátartó írt az Orosházi Kórház kapcsán. A történet név és időpont nélküli, a Praxis.blog tette közzé. A bejegyzésben egy idős, demens asszony kálváriája olvasható, aki kórházba került, majd amikor javult az állapota, akkor visszaengedték az idősek otthonába. A látogatóba érkező hozzátartozó itt szembesült azzal, hogy az idős asszony sérüléseket szenvedett (boka felett mély seb), a kapott tájékoztatás szerint azért, mert a kórházban kikötözték. A hozzátartozó azt kérdezte „Mit lehet tenni, hogy ez mással, máskor, velünk ne történjen meg?”

– Jelezni kell  a kórház vezetésénél! – válaszolta meg a kérdést a kórház főigazgatója. Dr. Duray Gergő az OrosCafé megkeresésére elmondta, az intézményhez nem érkezett ilyen jelzés, így a konkrét esettel kapcsolatban tájékoztatást nem tud adni. – Olvastam a hozzátartozó panaszát az interneten, kórházunkhoz azonban nem érkezett semmilyen jelzés, amely alapján kivizsgálást indíthattam volna. Alapvető, hogy a betegek érdekeit tartsuk szem előtt, mindent megteszünk a megfelelő ellátásuk érdekében. Ha ez ebben az esetben nem így történt, ha valaki hibázott, akkor annak természetesen következményei lesznek. De nem tudjuk, hogy jogos-e a panasz, hogy valóban a kórházi kezelés során történt-e a sérülés, kivizsgálni az esetet csak akkor lehet, ha tudjuk, hogy kivel és mikor történt – hangsúlyozta a kórház főigazgatója.

Megtudtuk, a beteg zavartsága, pszichózisa, veszélyeztetett vagy veszélyeztető magatartása esetén a beteg biztonsága érdekében elrendelhet korlátozó intézkedést az orvos. Tehát csak indokolt esetben, megfelelő rögzítő eszközökkel és ledokumentálva. Így megelőzhető, hogy a beteg – akarva, akaratlan – kárt tegyen önmagában, vagy akár betegtársában, ápolójában.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.