- hirdetés -

Öngondoskodás és munkahelyteremtés – ezt a célt szolgálja az a projekt, melyhez az orosházi és dél-békési kistérség több települése, valamint egyesületek, cégek csatlakoztak. A kísérleti, közel 500 embernek értékteremtő munkát biztosító pilot program konzorciumi szerződését hétfőn, Orosházán írták alá a csatlakozók.

A Békés megyei önkormányzat mellett megyénk 19 másik településének önkormányzata, valamint alapítvány, egyesületek, kft-k – összesen 29-en – csatlakoztak a „Kitörési pont a háztáji gazdaságok irányába” elnevezésű pilot programhoz hétfőn (a programról korábban itt írtunk). A Belügyminisztérium felügyeletével zajló program célja, hogy a csatlakozó településeken létrejöjjön az öngondoskodás, és emelkedjen a foglalkoztatás aránya is.

– Az állami forrásból biztosított közfoglalkoztatás nem cél, hanem átmenet a profitorientált szociális szövetkezetek felé és onnan a nyílt munkaerőpiacra. A szociális szövetkezeteknek a munkahelyteremtő képességük miatt minden eddiginél fontosabb a szerepük – emelte ki Laczó Gyula, a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási és Vízügyi Helyettes Államtitkárságának képviselője.

Dr. Garay Rita Tótkomlós polgármestere és Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke aláírja a konzorciumi szerződést (Fotó: Rajki Judit)
Dr. Garay Rita Tótkomlós polgármestere és Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke aláírja a konzorciumi szerződést (Fotó: Rajki Judit)

– Örülök, hogy sikerült ezt a lehetőséget biztosítanom, a feladatom, hogy még több, a térség felemelkedését és az itt élők segítését szolgáló lehetőségen dolgozzak – mondta el Simonka György országgyűlési képviselő, aki a kormányzattal közösen dolgozta ki, és kínálta fel a projektet a településeknek.

A tervek szerint közel 500 közfoglalkoztatottat vonnak be a programba, melynek keretében sertést nevelnek, növényt termesztenek. Az ehhez szükséges eszközöket, forrást és a szakmai felügyeletet belügyminisztériumi forrásokból biztosítják, az önkormányzatoknak a helyet kell adnia. Orosháza két brigáddal, vagyis 22 emberrel csatlakozott a programhoz, vezetve a konzorciumot.
– A kísérleti program idei évi feladata: kialakítani az önfenntartó termelési tevékenységet, méghozzá a piaci igényeknek megfelelő termékekkel, korszerű szakmai tudással. A következő évben az elért eredményeket stabilizálni kell, kiegészítő támogatások nélkül, csak bérjellegű költségek biztosításával – ismertette Fejes Róbertné Orosháza alpolgármestere, kiemelve, a program nagy lehetőség.

Egyetértett ezzel Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere, valamint Zalai Mihály is, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke, aki kiemelte, a feltételek adottak a program sikeres megvalósításához, a következő évek eredménye a következő két év tevékenységén múlik. A megyei önkormányzat a települések hálózatba tömörülését segíti.

A cél, hogy két éven belül megtérüljön a program, amit a települések összefogva, egymás munkáját segítve, közösen valósítanak meg – városunkban a tervek szerint Bónumban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.