- hirdetés -

A történet egy fehér autóval  kezdődött, aztán kiderült: három idős embert loptak meg a közelmúltban. Összefüggés nincs a két eset között, de a lényeg ugyanaz: figyeljünk az idősekre, hogy ne váljanak bűncselekmény áldozatává.

Jelzés érkezett szerkesztőségünkhöz, mely szerint Orosházán egy fehér kocsiból – amiben többen ülnek – egy hölgy kiszáll és leszólít idős embereket. Gyakorlatilag keresztkérdésekkel igyekszik megtudakolni „kiszemelt áldozatától”: egyedül él vagy sem, és természetesen azt is, hogy hol. Megkerestük a rendőrséget, érkezett-e bejelentés az említett fehér autóval kapcsolatban.

A csalók pénzt ígértek az időseknek

Albert István, a megyei rendőrfőkapitányság sajtóreferense kérdésünkre válaszolva elmondta, az említett fehér autó megjelenésével kapcsolatban érkezett jelzés az Orosházi Rendőrkapitányságra. A szolgálatban lévő rendőrök azonnal ellenőrizték a környéket, de jogsértést nem tapasztaltak.

A rendőrség egyébként is kiemelt figyelmet fordít az idősek sérelmére elkövetett bűncselekmények felderítésére. Amennyiben olyan bejelentés érkezik, hogy idegenek csengetnek be házakba vagy az utcán szólítanak le járókelőket, a rendőrség azonnal ellenőrzi az információt. Ha a járőrök, körzeti megbízottak tapasztalnak ilyesmit, intézkednek.

A csalók áldozatai legtöbbször idősek
A csalók áldozatai legtöbbször idősek. Fontos, hogy tájékoztassuk őket a veszélyekről

Az Orosházi Rendőrkapitányság illetékességi területén a közelmúltban telefonoszlop állítás ürügyén kerestek fel és loptak meg három idős embert. A gyanúsítottak pénzt ígértek annak, aki megengedi, hogy a telkére oszlopot állítsanak. Miközben az egyik gyanúsított az udvaron erről beszélt, társa besurrant a nyitva maradt házakba és megkereste, majd magához vette az idős sértettek megtakarított pénzét. A Csongrád megyei illetőségű gyanúsítottakat a Békés megyei rendőrök február 25-én Mezőberényben fogták el.

Albert István kiemelte, fontos, hogy az időseknek fiatalabb családtagjaik beszéljenek a megtörtént esetekről és arról, hogy milyen veszélye van annak, ha őket váratlanul felkereső, megszólító idegeneket a bizalmukba fogadnak.

Ha bűncselekmény áldozatává válnak, vagy úgy érzik, hogy a környezetükben tisztességtelen szándékkal érkezett ismeretlenek jelennek meg, hívják a rendőrséget az ingyenes 112-es egységes segélyhívón.

Lehetőség szerint jegyezzék meg, hogy néztek ki az idegenek, milyen rendszámú autóval voltak és merre mentek. A rövid időn belül érkező bejelentések segítik a rendőrség felderítő munkáját.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.