- hirdetés -

Nem egy ilyen esettel találkoztak az orosházi állatvédők. Most összegzést készítettek 2014-ről, és idei terveiket is megfogalmazták. 235 – a tavalyi esztendőben ennyi kutya került a Szikhát menhelyre. 

Az Orosházi Állat- és Természetvédő Közhasznú Egyesület által működtetett, Dózsa György út végén található állatotthon egész évben „telt házzal” működött, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a befogott ebek száma 53-mal több volt, mint 2013-ban. Pusztai Ilona telephelyvezetőtől megtudtuk, nagyon kevesen keresték elveszett kutyájukat, mindössze három eb került haza.

– 119 bejelentést fogadtunk, a rendőrségi, közterületi esetek mellett sokan kerestek meg minket, hogy vigyük el kutyáikat, mert sem etetni, sem oltatni nem tudják.

Kétségbeejtő, hogy voltak olyanok, akik saját kutyájukat jelentették be kóbor ebként. Azzal hozták ki a menhelyre a korábban magukhoz vett állatot, hogy az utcán találták.

Az orosházi menhelyen minden kutya chippel, kombinált oltással ellátott. Lehetőségeikhez mérten igyekeznek megfelelő körülményeket biztosítani. A feladat nem egyszerű, szerencsére mindig van segítő kéz. A helyi magánszemélyek, vállalkozások mellett az önkormányzat is nagyban hozzájárul a munkához, Dávid Zoltán polgármester szerint megfeszített, magas színvonalú a menhelyi feladatellátás.
– Példaértékű a helyi állatvédők elkötelezettsége, mindaz, amit megtesznek a gazdátlan kutyákért, egyúttal a felelős állattartás hangsúlyozásáért. Céljaikban az önkormányzat is partner – emelte ki a közelmúltban a menhelyen járt városvezető.

Nagy segítség az is, ha ideiglenes befogadók, önkéntesek jelentkeznek (Fotó: Vági Kata)
Nagy segítség az is, ha ideiglenes befogadók, önkéntesek jelentkeznek (Fotó: Vági Kata)

Az önkormányzat mellett a német partneregyesület jelent fő támaszt, anyagi segítségük a menhelyi fejlesztésekhez ad forrást, emellett az elmúlt évben is több kutya került németországi gazdához.
– Az idei évben is az egyik legfőbb célunk a fejlesztés, szeretnénk a már nagyon elavult „befogadókenneleket” korszerűekre cserélni. Tervezzük a már hagyományos programjainkat, jubileummal, idén 15 éves egyesületünk. Legfontosabb feladatunk nem változik: minél több otthontalan ebnek szerető otthont találni, és felhívni a figyelmet az átgondolt állattartásra – emelte ki Pusztai Ilona.

A menhely legidősebb kutyája a 14 éves Piktor, a legfiatalabb a két hónapos testvérpár: Bogyó és Babóca. Társaikkal ők is várják az önkénteseket Szikháton, a segítő kéz mindig jól jön.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.