- hirdetés -

Nem emelkedett tavaly a bűncselekmények száma városunkban és kevesebb baleset is történt – az elmúlt évet értékelte Czecher Péter rendőr alezredes, kapitányságvezető.

Az Orosházi Rendőrkapitányság nehéz, mozgalmas, de sikeres évet zárt 2014-ben – kezdte értékelőjében Czecher Péter. Illetékességi területükön – Gádoros kivételével – csökkent a rendőri eljárások során regisztrált bűncselekmények száma.

Orosháza tekintetében a csökkenés 15 %-os, 591 helyett 502 bűncselekmény történt.

A kivételt jelentő Gádoroson egy 2011-ben elkövetett 192 rendbeli közokirat-hamisítás bűncselekmény-sorozat nyomozása fejeződött be tavaly, melynek következtében a bűncselekmények száma a településen 47-ről 214-re emelkedett. A rendőrkapitányság egészét tekintve 828 helyett 826 bűncselekmény történt, e tekintetben 15 éve tartó tendenciáról beszélhetünk.

A bűncselekmények zöme lopás, de csökken a számuk

Az Orosházi Rendőrkapitányság illetékességi területén 2013-ban százezer lakosra 1761 bűncselekmény jutott, amely alapján a rendőrkapitányság területe a bűnügyi fertőzöttség tekintetében a legalacsonyabbak közé tartozott. Az elmúlt évben ez a mutató tovább javult, 1761-ről 1731-re csökkent. A közterületen elkövetett bűncselekmények száma 212-ről 164-re, azaz 22,6 %-kal csökkent.

Továbbra is a vagyon ellen irányuló jogsértések aránya a legnagyobb, az összes regisztrált bűncselekmény mintegy 48,4 %-át tették ki, a lopások 401-ről 328-ra, a lakásbetörések száma 43-ról 37-re csökkent. A nyomozási eredményességi mutató 57,8 %-ról 61,8 %-ra emelkedett.

Több rendőr az utcán nemcsak Orosházán, hanem a környező településeken (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Több a rendőr az utcán nemcsak Orosházán, hanem a környező településeken (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Tavaly 8 %-kal kevesebb – 73 helyett 67 – személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt a rendőrség illetékességi területén. A halálos kimenetelű balesetek száma 2-ről 3-ra emelkedett. A súlyos sérüléssel járó balesetek száma 4 esettel (20-ról 24-re) nőtt, amely 17 %-os emelkedést jelent. A könnyű sérüléssel járó balesetek száma (51-ről 40-re), 22 %-kal csökkent. A balesetek okozóinak fele személygépkocsi vezető, 22 %-a pedig kerékpáros volt.

– Tavaly országosan bevezettek egy új típusú közterületi szolgálatszervezési módszert, a 19 megyés közterületi mintaprogramot, mely jelenleg is tart. Legfontosabb eleme, hogy a szokásos rendőri jelenléten felül minden településen további rendőröket kell vezényelni a közterületekre,

Orosházán ezt napi 24 órában valósítottuk meg.

Ezzel egyidejűleg egy intézkedési kultúraváltás program bevezetése is megtörtént. Lényege, egy közvetlenebb, segítő jellegű, emberközeli, a lakosokkal jobb kapcsolatot kiépítő és a jogsértő cselekményeket a súlyukhoz mérten differenciáló rendőri fellépés szorgalmazása – emelte ki a rendőrkapitány.

Az elmúlt évben első ízben történt meg a belügyminiszter irányítása alatt álló egyes fegyveres szervek szervezeti teljesítményértékelése. Ennek alapján az elmúlt évi teljesítménye alapján a 20 megyei kapitányságai közül egyedül a Békés Megyei Rendőr­főkapitányság ért el kivételes (kiváló) értékelést. A Békés megyei szervek teljesítményének hasonló összevetése során a legjobb értékelést az Orosházi Rendőrkapitányság kapta.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.