- hirdetés -

Hazánkban minden tizedik embert érint valamilyen fokú vesezavar, és több mint 7000 beteg szorul rendszeres művesekezelésre.

A vesebetegségek megelőzésének fontosságára hívta fel a figyelmet az Orosházi Kórház rendezvénye dr. Seres Zsuzsanna nephrológus szakorvos szervezésében. A vese világnapjához kapcsolódóan múlt csütörtökön különböző szűrővizsgálatok várták az egészségükért tenni akarókat a helyi gyógyító intézményben. Az előadások a vese egészségének megőrzéséről, valamint betegség esetén a legfőbb teendőkről szóltak.

– A vese világnapja a vesebetegségek megelőzésére, valamint a korai felismerés fontosságára hívja fel a figyelmet világszerte, a kezdeményezés fontos, ezért csatlakozott intézményünk is – tudtuk meg dr. Duray Gergő belgyógyász-diabetológustól, a kórház főigazgatójától. – A legtöbben nagyon kevés folyadékot fogyasztanak, pedig napi 2-3 liter (szénsavmentes) víz elfogyasztásával már sokat tehetünk egészségünkért, így veséink egészségének megőrzéséért is – emelte ki a szakember.

Az elégtelen folyadékbevitel fejfájást, fáradékonyságot okozhat, hosszabb távon pedig többek között gátolja a megfelelő anyagcserét, ez pedig vesebetegséghez is vezethet – tájékoztatott Duray doktor. A vesebetegség kezdetben tünetmentes, mivel nehezen felismerhető, ezért fontos a vesefunkciók rendszeres felülvizsgálata – erre szolgált a kórházi rendezvény.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.