- hirdetés -

Kinőtte a Táncsics tornacsarnokát, idén az udvaron gyúrta a kolbászt a 17 versenyző csapat. A Hagyományok, Ízek Versenyre mintegy 80 füstölt kolbászt és szalámit, valamint 159 pálinkát neveztek.

A Hagyományok, Ízek Versenyt kilencedik alkalommal rendezte meg az Orosháza és Térsége Gazdakör. A program évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend, idén minden eddiginél többen, megközelítőleg kétezren keresték fel a Táncsics gimnázium tornacsarnokát és udvarát február 28-án, szombaton.

A csarnok mellett felállított sátorban 17 csapat gyúrta a kolbászt, a helyi szervezetek, cégek és baráti társaságok mellett a környékbeli településekről és a határon túlról is érkeztek nevezők. Az udvaron az Orosházi Kolbászklub látvány disznóvágást mutatott be az érdeklődőknek. A csarnokban helyi termelők mutatták be portékáikat, szappan, csíramálé, sajt, rétes, pálinka, és még sok orosházi különlegesség egész sorát ismerhették meg az érdeklődők. Az ízek és mesterségek mellett a kultúra is szerves része hagyományainknak, a Kisharang és Harangos Néptáncegyüttes, majd a Gyöngyharmat Citera Együttes színvonalas műsora népi értékeinket elevenítette meg. A jó hangulatról a Silver Zenekar és a Kredenc Együttes gondoskodott.

Ízek, illatok, hagyományok és csapatszellem - az idei is emlékezetes (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
Ízek, illatok, hagyományok és csapatszellem – az idei is emlékezetes (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

A rendezvényen köszöntötte a megjelenteket Dávid Zoltán polgármester, és Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, aki azt hangsúlyozta, hogy ez a rendezvény indulásakor jóval megelőzte korát, hiszen a haza és helyi értékek elismeréséről törvény csak a közelmúltban született. Köszöntőt mondott még a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Győrffy Balázs, aki azt hangsúlyozta: a verseny igazi győztese a helyi hagyományokhoz ragaszkodó és azokat ápoló közönség.

A versenyt szervező gazdakör elnöke, Horváth József kérdésünkre elmondta, kezdeményezésükkel a helyi termékek elismertségét kívánják növelni. – A helyi értéktárba úgy gondolom, hogy még sok mindennek ott lenne a helye. Élelmiszereink mind ezt a környéket képviselik, erre a környékre eredeztethetők, és emiatt nagyon nagy jelentősége lenne, hogy némi ismertséghez jussanak és helyet kapjanak a nemzeti értéktárban is – emelte ki a gazdakör elnöke.

A program keretében rendezett konferencián oklevelet kapott az Orosházi Települési Értéktárba eddig beemelt 10 helyi, nemzeti érték képviselője. Győrffy Balázs előadást tartott Helyi értékek jelentősége a jó minőségű élelmiszer előállításában címen. A szakmai konferencia előtt stábunknak elmondta: amikor elismerést kap valaki, akkor nem egy adott pillanatot értékelnek, hanem a mögötte meghúzódó folytonos teljesítményt.
– Energiát ad a jövőhöz és a munkához, amikor az ember azt érzi, hogy az a közösség, amelynek tagja elismeri az ő munkáját, értékként tekint rá. Úgy gondolom, ez nagyon előremutató – emelte ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

A legjobb termékek

A versenyre beküldött füstölt kolbászokat, szalámikat és pálinkákat az elmúlt hetekben zsűrizték. A gazdakör elnöke, Horváth József elmondta: idén több és jobb minőségű kolbászokat neveztek, mint a korábbi években, negyven házi készítésű és ugyanennyi üzemi termékkel pályáztak. A pálinka versenyen viszont kevesebb volt az induló, összesen 159 pálinkát neveztek.

Nem lehet elég korán kezdeni - a kicsik örömmel vették ki a részüket a munkából (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
Nem lehet elég korán kezdeni – a kicsik örömmel vették ki a részüket a munkából (klikk a képre)

– Kedvező és javuló a tendencia a kolbászverseny tekintetében, ez részben annak is betudható, hogy az előző évek tapasztalatait mindig eljuttatjuk a nevezőkhöz, hogy információt meríthessenek belőle, mit keresünk a termékekben – tájékoztatott az elnök. Hozzátette: a tavalyi gyümölcstermés kevésbé volt jó, főként ennek tudható be, hogy idén kevesebb pálinkát neveztek.

Eredmények:

Fajtagyőztes kisüsti gyümölcspálinka:

Alma: Febora s.r.o. Gemerska Horka
Körte: Fekete Ibolya Bácska Topolya
Birs: Aroma CT. Komárno
Szőlő: TOBO Kisüsti Kft. Dombegyház
Szilva: Sóti Ferenc Zenta
Meggy: Horváth Ferenc Zenta
Barack: Dvorszki Erzsébet Zenta
Madárberkenye: MV Dr. Karlin Gabriel Selestansky

Serleg:

Orosháza legjobb szerbiai pálinka főzője: Sóti Ferenc, Zenta (Szilva)
Orosháza legjobb szlovákiai pálinkája: Febora s.r.o. Gemerska Horka (alma)
Orosháza legjobb hazai pálinkája: Tobo Kft, Dombegyház (szőlő)
Orosházi versenypálinkák nagydíja, 2015: Éden-tó Szeszfőzde, Sarkad (2A,3E,1B)

Húsfeldolgozó üzemek tájjellegű kolbász, szalámi versenyeredménye:

Tájjellegű füstölt kolbászok versenyeredménye:

1. Herba-Rex Kft. (Tótkomlós) komlósi csípős kolbász
2. Benkó-Hús Kft. (Újkígyós) lángolt csemege kolbász
3. Gorzsai Húsüzem (Hódmezővásárhely) Gorzsai csemege parasztkolbász
3. Békési Húsfeldolgozó (Békés) csípős kolbász

Különdíj: Suga-Food Kft. (Nagyszénás) svábföldipulyka vékony kolbász

Tájjellegű füstölt szalámi versenyeredménye:

1. Suga-Food Kft. (Nagyszénás) pulyka vastag kolbász
2. Gorzsai Húsüzem (Hódmezővásárhely) Gorzsai csemege szalámi
2. Békési Húsfeldolgozó Kft. (Békés) szalámi
3. Deka Union (Gyula) címeres paprikás kolbász

Különdíj: Deka Union (Gyula) címeres paprikás kolbász

Elismerő oklevél a tájjellegű füstölt kolbász, szalámi, termék bemutatásáért:

Konti-Hús (Baja)
Young-hús Kft. (Szarvas)
F-Meat (Szeged)

Házi készítésű kolbász, szalámi versenyeredménye:

A IX. Orosházi Hagyományok, Ízek Versenyének házi készítésű füstölt kolbász nagydíja: Bíró János (Orosháza)

Szabó János (Orosháza) kolbász – arany, szalámi – arany
Pallér Sándor (Újkígyós) kolbász – arany, szalámi – arany
Bíró János (Orosháza) szalámi – két arany
Pelle Zsolt (Orosháza) szalámi – arany
Szaszák Ádám (Békéscsaba) szalámi – arany
Balázs Tamás (Mezőberény) kolbász – ezüst, szalámi – arany
Csörnyei Ákos (Orosháza) kolbász – bronz, szalámi – arany
Szilasi H. Béla (Orosháza) kolbász – ezüst
Forrai Tibor (Hódmezővásárhely) szalámi – ezüst
Viczián János (Gerendás) szalámi – ezüst
Kersmájer László (Orosháza) szalámi – ezüst
Hlobocsányi Péter (Nagyszénás) kolbász – ezüst és bronz, szalámi – két bronz
Kovács Imre (Orosháza) kolbász – bronz
Mihály Károly (Székkutas) szalámi – bronz
Raffai József (Orosháza) szalámi – bronz
Stalmach Laura (Orosháza) szalámi – bronz
Szilasi H. Tamás (Orosháza) szalámi – bronz
Benkő István (Orosháza) szalámi – bronz
Markovics János (Orosháza) szalámi – bronz
Sándor László (Orosháza) szalámi – bronz

Kolbászgyúró csapatverseny eredmény:

1. Pusztakeresztúri Gazdakör (Pusztakeresztúr Románia-Erdély)
2. Pallér- Böllérek (Újkígyós)
3. Szomszédok (Gerendás)
3. Gádorosi Önkormányzat (Gádoros)

A legízletesebb kolbász díja (Orosházi Kolbászklub vándor serlege): Vasex Kft.
Orosházi Gazdakör különdíja a legfiatalabb csapatnak Gasztro-rajok , Tisza Kálmán Szakközépiskola (Orosháza)
Orosházi Gazdakör különdíja: Drávaszögi-legények (Horvátország)
Orosházi Gazdakör különdíja: Rákóczitelepi Böllérek (Rákóczitelep)

Rajzverseny eredménye:

Felső tagozat – 30 db

1. Bella Krisztina 6.A (Nagyszénási Czabán Samu Ált. Isk.)
2. Bagóczki Zoltán 6.o. (Békéssámsoni Ált. Isk.)
3. Petrás Imre 6.o (Békéssámsoni Ált. Isk.)

Alsó tagozat – 123 db

1. Birkás Beatrix 4.A (Nagyszénási Czabán Samu Ált. Isk.)
2. Vannai Laura 4.A (Nagyszénási Czabán Samu Ált. Isk.)
3. Huszák Vivien 3.A (Nagyszénási Czabán Samu Ált. Isk.)

+ elismerés: Borák Anna Krisztina 4.A (Nagyszénási Czabán Samu Ált. Isk.)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.