- hirdetés -

Két nap alatt 18 helyen került fel az oszlopokra új világítótest, ahol este már világítottak is. Hamarosan pedig oda is eljut az esti világítás, ahol eddig nem volt.

Az önkormányzat még a 2014-es költségvetésben különített el 6,2 millió forintot a közvilágításának fejlesztésére. Már tavaly megkezdődött a kivitelezés, a Hajnal-köz mellett a katolikus templom előtt, a Széchényi téren készültek el az új világítótestek. A beruházás azonban több hátráltató tényező miatt áthúzódott erre az évre. Többek között a gyártó nem tudta időben leszállítani a közvilágítási lámpatesteket gyártási kapacitás hiányában, illetve meg kellett várni, amíg az EDF DÉMÁSZ Zrt. jóváhagyja a kiviteli tervdokumentációt.

– Mostanra az akadályok többsége elhárult, így folytatódhat a fejlesztés. Számunkra is fontos, hogy minél több lakossági igénynek meg tudjunk felelni, a lehetőségekhez mérten ezt igyekszünk teljesíteni a jövőben is – mondta Dávid Zoltán polgármester.

A kivitelező szakemberei február 17-én egyszerre több helyszínen is megkezdték a munkát. Több szakaszban végzik a fejlesztést, az első kedden és szerdán elkészült, ezen a két napon a város 18 pontján végeztek közvilágítás korszerűsítést. Kedd délelőtt a Rákóczi utca 3. szám alatti garázsoknál szereltek fel plusz lámpatesteket, így az ott lakók kérésére mostantól a háztömb belső udvarát a garázsok mögött is meg fogják világítani.
– Ez az első szakasz, ahol az oszlopok és közvilágítási kapcsolószálak már ki vannak építve. Ezekre a helyekre tulajdonképpen lámpatesteket szereltek fel, amik este már világítottak is – mondta el Varju József, az önkormányzat energetikusa.

A héten már 18 helyen világítanak az újonnan felszerelt lámpatestek (Fotó: Rajki Judit)
18 helyen már világítanak az újonnan felszerelt lámpatestek (Fotó: Rajki Judit)

A második és harmadik szakaszban már hálózatfejlesztésre is szükség lesz. Van, ahol kapcsolószálat és vezérlőszekrényt is elhelyeznek majd, de a harmadik szakaszban már oszlopokat is fel kell állítani, amire a lámpatesteket elhelyezhetik.

A tervek szerint 2015. második felében készül el az összes munka. A 2014. évi közvilágítási korszerűsítésre fordítható költségvetési keret maradványértékéből további munkálatokat rendeltek meg az elmúlt évben, amik a következő utcákat érintik majd: Monori Ugarok, Árvácska utca, Páva u., Tatársánc, Gyökeresi tanyák, Iglói u., Nagy László u., Kodály Zoltán u., Déli u.

Az első ütemben érintett utcák (lámpatestek felszerelése):
Móra Ferenc utca, Cédrus köz, Tolnai-Hernádi utca, Baross utca, Kodály Zoltán utca, Dénes tanító utca, Kiscsákó – Holdfény utca, Csepel utca, Kis köz, Rigó utca, Kert utca, Péter Pál utca, Téglagyári út – Egressy utca sarok, Rákóczi utca Makkos utca, Béke utca, Teréz utca, Tó utca.

A második ütemben érintett utcák (közvilágítási kapcsolószál, illetve egyedi vezérlő berendezés kiépítése):
Batthyány utca, Híd utca, Monori Ugarok, Téglagyári út-Egressy Béni – Víz utcák közötti szakasz, Mező utca, Batthyány utca Fő – Zöldmező utca közötti szakasz

A harmadik ütemben érintett utcák (légvezetéki közcélú villamos hálózat, közvilágítási kapcsolószál, illetve egyedi vezérlő berendezés kiépítése):
Kiscsákó, Vasút utca; Napsugár utca; Falus Elek utca.

Nem árt tudni, hogy kit kell értesíteni, ha nem működik valahol az utcai lámpa.
Az EDF DÉMÁSZ Zrt. közvilágítási hibabejelentési elérhetőségei: webes hibabejelentésre ide kattintva van lehetőség. Ingyenesen hívható telefonos hibabejelentő: +36 80/823-456, illetve elektronikus hibabejelentő cím:kozvilagitashiba@edf.hu.

Arról pedig, hogy mi alapján szabályozzák a köztéri lámpák ki és bekapcsolását, itt írtunk bővebben. Ezt is érdemes elolvasni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.